De gemiddelde prijsstijging voor een koopwoning bedroeg vorig jaar dan ook ruim 20 procent.
De gemiddelde prijsstijging voor een koopwoning bedroeg vorig jaar dan ook ruim 20 procent. (Foto: aangeleverd)

Verdriedubbeling oversluiten aantal hypotheken

PURMEREND - Ondanks de oververhitte woningmarkt is het totaal aantal hypotheekaanvragen in het vierde kwartaal van 2021 met 17 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Dit is vooral het gevolg van een explosieve stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+91 procent). De sterkste stijging doet zich voor onder 55-plussers (+104 procent).

Dat blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Vanwege het tekort aan seniorenwoningen en de lage hypotheekrente kiezen veel ouderen er niet voor om te verhuizen, maar de hypotheek op hun bestaande woning over te sluiten. Volgens De Hypotheker gaat dit ten koste van de doorstroming op de woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het vierde kwartaal dan ook verder gedaald.

Niet eerder was sprake van zo'n grote schaarste aan woningen. De gemiddelde prijsstijging voor een koopwoning bedroeg vorig jaar dan ook ruim 20 procent. Hierdoor was in het vierde kwartaal van 2021 voor het eerst minder dan de helft van alle hypotheekaanvragen (46 procent) bedoeld voor de aankoop van een woning. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in het vierde kwartaal van 2021 dan ook flink (-15 procent) ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Op dit moment is bijna een derde (32 procent) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters. 


Het aantal hypotheekaanvragen van 55-plussers voor de aankoop van een woning is in het vierde kwartaal van 2021 gedaald naar slechts 26 procent van het totale aantal hypotheekaanvragen binnen deze leeftijdscategorie.