Het bestuur van de Sportraad.
Het bestuur van de Sportraad. (Foto: aangeleverd)

Daling 500 jeugdleden eist ondernemerschap

Het jaar 2022 is gelukkig begonnen met een versoepeling van de lockdown maatregelen. Ook de landelijke politiek is er inmiddels van doordrongen dat het minder bewegen, als gevolg van de lockdown, op termijn een nieuw ernstig gezondheidsrisico vormt. Het aantal mensen dat is aangesloten bij een sportvereniging of sportschool is fors afgenomen. Dat is ook te verklaren, immers een deel van de leden die een sportvereniging vormen gedragen zich als consument. Dus als er geen prestatie is geleverd dan zegt men het lidmaatschap op.

In Purmerend zien we hetzelfde beeld (voor één keer spreken we af dat wanneer wij Purmerend zeggen en schrijven dit natuurlijk inclusief de voormalige gemeente Beemster is). Uit recente cijfers is gebleken dat er vorig jaar sprake is geweest van een terugloop van ruim 500 jeugdleden. In een groeigemeente als Purmerend is dit alarmerend. Immers dit kan betekenen dat er 500 kinderen minder gaan bewegen en dus op termijn een gezondheidsrisico lopen.

Hoewel hier geen cijfers van bekend zijn weten we dat over de gehele linie sprake is van een terugloop van ledentallen. Naar het oordeel van de Sportraad kent de gemeente Purmerend een redelijk stimulerend sportbeleid. Dat het altijd beter kan bewijzen onze aandachtspunten bij de verkiezingen (zie onze website), maar dat terzijde. Nu zullen het vooral de sportscholen en verengingen zelf moeten zijn om in beweging te komen. De uitdaging is om weer volle zalen te trekken.

Gericht benaderen

Dit kan door bijvoorbeeld door de vertrokken leden gericht te benaderen, een leuk aanbod te doen en weer naar ‘binnen’ te halen. Ook de leden die je trouw zijn gebleven dien je te belonen voor hun loyaliteit. Dit kan door bijvoorbeeld door een speciaal event. Immers evenementen binnen de vereniging mogen onder voorwaarden weer. Vervolgens kun je je weer gaan richten op de werving van nieuwe leden.


Het in september door Spurd en de verenigingen te organiseren Sport’in en de jeugdsportpas zijn bewezen instrumenten om dit te stimuleren. Maar de sportaanbieders zelf zullen moeten ondernemen.


Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend


www.sportraadpurmerend.nl