Bescherm de lak van de auto goed.
Bescherm de lak van de auto goed. (Foto: Pixabay)

Handmatig of automatisch wassen?

Veel auto-eigenaren wassen hun auto liever zelf, omdat ze dan beter zien welke plekken meer aandacht nodig hebben. Maar is met de hand wassen beter, dan automatisch laten wassen?

Als de auto met de hand gewassen is, spoelt men vaak de sponzen en wasborstels niet op professionele wijze uit. Het kan zijn dat er kleine vuildeeltjes vast blijven zitten die nauwelijks te zien zijn, maar bij de volgende wasbeurt krasjes in de autolak veroorzaken. Belangrijk is om alles goed uit te spoelen. Ook komen er stoffen, in het riool of bodem terecht die niet goed zijn voor het milieu. Gebruik daarom altijd een biologisch afbreekbare autoshampoo. Een voordeel is wel dat er minder water wordt gebruikt een handwas.

Wasstraat

Bij wasstraten zijn de wasborstels voorzien van speciaal vezels. Deze vangen geen vuildeeltjes op. Ze reinigen grondig en beschadigen de autolak niet. Moderne autowasinstallaties gebruiken altijd de juiste hoeveelheid water voor de diverse programma's. Ook worden er geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt die de lak dof maken of beschadigen. Bij een uitgebreid programma wordt ook nog eens de lak beschermd door een laagje wax. Voor de eigenaar om die zelf op de brengen, is nog wel een klusje.

Voor- en nadelen

Wie de voor- en nadelen van hand of automatisch wassen tegen elkaar afweegt, komt tot het goede besluit. Vind ik een wasbeurt van rond de 10 euro redelijk? Of bespaar ik dat liever en was mijn auto met de hand? 

Uurtje bezig

Automatisch wassen is erg makkelijk en met de hand, dan ben je wel een uurtje bezig. Het zal voor eenieder verschillend zijn. Maar belangrijk is om de auto goed te onderhouden en te beschermen tegen de diverse weersomstandigheden. Dan heeft de autobezitter langer plezier van zijn wagen.