Wil je in het buitenland studeren? Meld je tijdig aan.
Wil je in het buitenland studeren? Meld je tijdig aan. (Foto: Adobe Stock)

Studie buitenland


Wanneer je in het buitenland studeert, gaat er een wereld voor je open. Je leert een nieuwe cultuur, taal én nieuwe mensen kennen. Niet alleen goed voor je CV, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling.

Nieuwe cultuur en taal leren kennen

Veel Nederlandse hogescholen en universiteiten bieden de mogelijkheid om gedeeltelijk of zelfs volledig in het buitenland te studeren. Zo kun je een uitwisselingsprogramma volgen, waarbij jij 'ruilt' met een student van een andere universiteit. Dit kan binnen Europa zijn, maar ook internationaal. 

Netwerk

Het is spannend om je plek te vinden in een geheel nieuwe omgeving, maar je zult er op de lange termijn veel profijt van hebben. Doordat je kennis maakt met veel andere (internationale) studenten, vergroot je jouw netwerk. Doordat je in een vreemde omgeving zit en geen ouders hebt om op terug te vallen, krijg je meer zelfstandigheid. Daarnaast leer je een nieuw onderwijssysteem kennen én vergroot je jouw kans op de arbeidsmarkt. 

Vergoot je kansen op de arbeidsmarkt

Selectieregels 

Wil je in het buitenland studeren? Meld je tijdig aan en vraag (indien mogelijk) een beurs aan. Onderzoek of je een visum nodig hebt; dit is vaak het geval wanneer je buiten de Europese Unie wilt studeren. Lees ook de selectieregels door van het land waar jij naartoe wilt. Wel zo handig: onderzoek of de lessen in het Engels worden gegeven. 

Engelse taal

Bij sommige studies is dit niet het geval. Om toegelaten te worden, moet je een TOEFL of IELTS-test doen om te bewijzen dat jij de Engelse taal onder de knie hebt. Houd ook rekening met de kosten. Deze vallen meestal hoger uit dan wanneer je in Nederland studeert. Laat je informeren bij jouw hogeschool of universiteit.


Afbeelding