Volop antieke voertuigen.
Volop antieke voertuigen. (Foto: Aangeleverd)

Succesvolle Open dag in de jarige Purmer

DE PURMER - Opvallend veel fietsers toerden vorige week zaterdag door de Purmerpolder. En terecht! De 400 jarige polder toonde zich van haar allerbeste kant. Op niet minder dan 30 adressen werden de bezoekers met open armen ontvangen. 

Prachtige, zeer verrassende tuinen konden bewonderd worden. De groente-siertuin (of is het een sier-groentetuin?) van Erwin Kooij en Nelleke de Heer aan de Oosterweg verraste menigeen. Deze bijzondere tuin is tot ver over onze landgrens heen bekend en deze dag was een uitgelezen kans om de tuin van dichtbij en met eigen ogen te bewonderen. De fraaie, parkachtige tuin van Hanneke Huber aan de Edammerweg en de sprookjesachtig mooie tuin van de familie Konijn aan de Westerweg deden er evenwel niet voor onder.

Vele (antieke) voertuigen

Liefhebbers van oude en nieuwe landbouwvoertuigen kwamen royaal aan hun trekken. LMB Haan uit Kwadijk showde de nieuwste landbouwvoertuigen op het erf bij Straver aan de Oosterweg. Iets verderop bij Knook kon een grote collectie oude en nieuwe John Deere voertuigen bewonderd worden. Liefhebbers van antieke auto’s hun hart konden ophalen bij de familie Hopman aan de Oosterweg en ook een kijkje in de oude melkfabriek was voor menig bezoeker een aangename verrassing.

Het kleinste winkeltje in de Purmer ligt aan de Oosterweg. Corina’s Crea Koe was één van de verrassingen van de dag. De tientallen bezoekers wisten niet wat ze zagen in het winkeltje vol met wol en ander handwerkmateriaal. Bij metaalbewerkingsbedrijf Martin Oly was het een komen en gaan van bezoekers. En dan te bedenken dat Martins vrouw Ivonne de hele nacht had wakker gelegen. “Stel je voor dat er helemaal niemand komt!” Het tegendeel bleek het geval. “Het is een gekkenhuis”, aldus Ivonne Oly. 

De oude boomgaard bij de familie Jongejans viel ook al goed in de smaak. De hoogbejaarde eigenaren hadden het te druk om tussendoor een broodje te eten. De Purmer zou de Purmer niet zijn als niet ook de veehouderij in de belangstelling zou staan. Juist nu is het goed om een melkveebedrijf van binnenuit te leren kennen. Bij de familie Helmig leek het zo nu en dan wel kermis. Zo druk was het. Niet gek natuurlijk. Als je een springkussen neerzet, dan weet de jongste jeugd je snel te vinden. De alpaca’s met hun hoge aaibaarheidsfactor waren een leuke bonus en dat hamburgers bij Helmig vlot van de hand gingen leek welhaast vanzelfsprekend.

Dirk Beets, ook aan de Oosterweg, leunde relaxed tegen een antieke tractor. Dirk had voor deze bijzondere dag zijn hele collectie oude tractoren en boerenwagens naar buiten gereden. De bezoekers konden op hun gemak teruggaan in het verleden. Heel anders was het bij de familie Van der Velden aan de Hofweg. De enorme collectie Brugmansia’s verraste de bezoekers en Gré van der Velden kwam tijd te kort om met iedereen een praatje te maken. Minstens zo verrassend bleek de enorme collectie bonsaibomen die te zien waren op het erf van Astrid Melaet aan de Westerweg. Een schitterende collectie waarover leden van de Bonsaivereniging Noord-Holland tekst en uitleg gaven.

De weergoden werkten natuurlijk geweldig mee. Het was een uitgelezen kans om de fraaie polder in al haar glorie te bewonderen. Het boomgaardje aan de Westerweg, de boswachterij, het oude gemaal, de verhalen over de tweede wereldoorlog in het Purmerkerkje en de open huizen bij de sponsoren/bedrijven maakten het feest compleet. Niet gek dus dat je hier en daar apetrotse bestuursleden tegenkwam. De Purmer toonde zich immers van haar allerbeste kant en dat was nu precies wat het bestuur van de stichting 400 jaar Purmer voor ogen had. Volgend jaar weer?

De nieuwste (en oudere) John Deere tractors konden bewonderd worden.
Bezoekers werden overal met open armen ontvangen.
Afbeelding