Een aantal ondernemers heeft toegezegd een rol van betekenis te willen vervullen in het bestuur.
Een aantal ondernemers heeft toegezegd een rol van betekenis te willen vervullen in het bestuur. (Foto: aangeleverd)

Onderzoek ontcijfert succesformule familiebedrijven

REGIO - Iedere vereniging of stichting kent de uitdaging om de juiste mensen te vinden die tijd vrij kunnen maken om plaats te nemen in het bestuur. Dat is bij Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland niet anders. Gelukkig heeft de vereniging een uiterst loyale fanbase. Dat blijkt wel uit de verrassende oplossing die werd gevonden om het werk van deze bijzondere vereniging voort te zetten.

Bijna 70% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Zij zijn goed voor bijna 50% van de werkgelegenheid en 53% van het bruto nationaal product. Familiebedrijven zijn daarmee van groot economisch belang. Tegelijk verschillen familiebedrijven op belangrijke punten wezenlijk van niet-familiebedrijven. Om deze familiale ondernemers met elkaar in verbinding te brengen, is een aantal jaren geleden de Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland opgericht.

Arnoud Schoorl is secretaris bij de vereniging en Accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank: “Het doel van onze vereniging is om op een informele manier met elkaar te sparren over specifieke thema’s die spelen in het familiebedrijf, waardoor familiale ondernemers van elkaar kunnen leren en daarmee hun positie en hun bedrijf kunnen versterken. Dat doen we onder meer door interessante gastsprekers uit te nodigen en het organiseren van bedrijfsbezoeken.”

Samen met BDO Accountants & Adviseurs publiceerde Rabobank onlangs de resultaten van het onderzoek ‘Ongekend Vermogen. Uit dit onderzoek naar (in)formele managementpraktijken van familiebedrijven, uitgevoerd door Erasmus Centre for Familie Business, blijkt onder andere dat familiebedrijven beter scoren op het gebied van innovatie, productiviteit en financiële prestaties. Arnoud: “Bovendien lijkt de succesformule van familiebedrijven te zijn ontcijferd: uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de bedrijven beter presteren door een effectieve mix tussen formele en informele managementpraktijken.”

Ondanks het feit dat steeds meer Noord-Hollandse ondernemers lid werden het bijzondere netwerk, leek het er in het begin van dit jaar even op dat de vereniging even pas op de plaats moest maken. Arnoud: "Net als iedere andere vereniging hadden we te maken met een tekort aan bestuursleden. De oplossing kwam uit de vereniging zelf, want een aantal ondernemers heeft toegezegd een rol van betekenis te willen vervullen in het bestuur.” 

Ben je benieuwd naar de resultaten van het onderzoek ‘Ongekend Vermogen'? Neem contact met ons op via: www.vfnh.nl

Afbeelding