Het Techlab op het Martinuscollege.
Het Techlab op het Martinuscollege. (Foto: Michel Klaver)

Martinuscollege biedt basisschool techniek

GROOTEBROEK - Timmeren, elektra, programmeren of met een VR-bril aan de gang? Techniek is ook op de basisschool inmiddels een vast onderdeel van het lesprogramma. Het Martinuscollege in Grootebroek ondersteunt de basisscholen bij deze lessen door kant en klare leskisten te bezorgen, gastlessen te verzorgen en basisscholen te ontvangen in een heus Techlab of in het timmerlokaal. 

Kinderen moeten op jonge leeftijd kennismaken met techniek

Techniek is een grote motor van onze economische welvaart en om als land mee te kunnen blijven tellen als het gaat om concurrentiekracht, innovatie en wetenschappelijk onderzoek, zijn dan ook voldoende goede technici nodig. Dirk Brinkman is leraar bouw, wonen en interieur op het Martinuscollege en zich bewust van de grote vraag naar goed gekwalificeerde technici. Hij vertelt: “Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met techniek. Want techniek is overal. Het is dan ook een goede ontwikkeling dat er al op de basisschool aandacht is voor techniekonderwijs.”

Ondersteunen en ontlasten

Om de basisscholen hierbij te ondersteunen en ontlasten, zijn de leskisten en het Techlab ontwikkeld. “Met alle faciliteiten op het Martinuscollege, is dat geen enkel probleem en wij vinden het ontzettend leuk om ons enthousiasme over techniek over te brengen op kinderen”, aldus Brinkman.

Complete leskisten

De basisscholen kunnen complete leskisten opvragen waarin alle benodigde materialen en gereedschappen zitten om een mooie techniekles te kunnen verzorgen. Desgewenst komt er een iemand van het Martinuscollege helpen. Ook kunnen basisscholen naar het Martinuscollege komen. Het Techlab is volledig ingericht om opdrachten met bijvoorbeeld elektra, metselen of waterleidingen te doen. Maar ook nieuwe technieken zoals programmeren, VR-brillen, 3D printers en het gebruik van een lasersnijder worden hier aan de kinderen aangeboden. Op de dinsdag- en donderdagmiddag kunnen de kinderen ook in het timmerlokaal aan de slag. Hier kunnen ze in max twee uur een leuk werkstuk in elkaar knutselen.

Reserveren

Brinkman: "De eerste leskisten zijn al gebruikt en gastlessen zijn gegeven. Na de eerste PET-event op 29 oktober in De Kloet hebben we veel positieve reacties gekregen. We ontvangen nu wekelijks reserveringen voor het Techlab en het timmerlokaal. We hopen zo leerlingen kennis te laten maken met vele vormen van techniek.” Meer informatie of reserveren kan via: techlab@martinuscollege.nl.