Bestuursleden en vrijwilligers Buurtwarmte Enkhuizen.
Bestuursleden en vrijwilligers Buurtwarmte Enkhuizen. (Foto: Bas Hoekstra)

Warmtenet Gommerwijk dichterbij

ENKHUIZEN - De gemeente Enkhuizen, Karel Bolbloemen BV en coƶperatie Buurtwarmte Enkhuizen hebben op dinsdag 18 januari een intentieverklaring ondertekend. Met deze intentieverklaring is een volgende stap gezet in de samenwerking richting een warmtenet in de Gommerwijk.

Buurtwarmte Enkhuizen wil in de wijk een warmtenet van-, voor- en door de bewoners aanleggen. Dit initiatief sluit aan op de duurzaamheidsambitie van de gemeenten. Bert Karel, eigenaar van Karel Bolbloemen BV, is bereid om een deel van de warmte te leveren. Met deze intentieverklaring is de samenwerking nu formeel bekrachtigd. De ondertekening vond plaats in het stadhuis van Enkhuizen, door wethouder Esther Heutink-Wenderich (gemeente Enkhuizen), Bert Karel (Karel Bolbloemen) en Ad Verhage (Buurtwarmte Enkhuizen).

Kansrijk

Gemeente Enkhuizen heeft de Gommerwijk aangemerkt als kansrijke wijk, omdat er een vernieuwende manier van verwarmen wordt toegepast. Het initiatief wordt gesteund door de drie gemeenten (Stede Broek, Enkhuizen en Drechterland) en gezien als pilotproject: de kennis en ervaring uit dit project wordt gebruikt om toekomstige projecten vorm te geven. Voor de uitvoering heeft de gemeente subsidie vanuit Deelname Programma Aardgasvrije Wijken aangevraagd bij de rijksoverheid.

Warmtewinning

Buurtwarmte Enkhuizen richt zich op de wijk die begrensd wordt door de straten de Gouw, Kweekwal, Sebastiaan Centenweg, Berrie en Melkbon. Voor de verwarming van de wijk zal in ieder geval gebruik gemaakt gaan worden van warmte afkomstig van een warmtebron vanuit Karel Bolbloemen BV en warmte uit een aangrenzende sloot. De warmte uit de sloot wordt in de zomermaanden met behulp van pompen en warmtewisselaars uit het slootwater gehaald en in de bron opgeslagen. Deze vorm van warmtewinning wordt aquathermie genoemd.

Enthousiaste vrijwilligers

Buurtwarmte Enkhuizen wordt gevormd door enthousiaste vrijwilligers die samen met bewoners de wijk duurzamer willen maken. Ga voor meer informatie naar: www.buurtwarmteenkhuizen.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding