Leonard Cohen.
Leonard Cohen. (Foto: aangeleverd)

Werk van Leonard Cohen

ENKHUIZEN - ‘Halleluja’, ‘Suzanne’ en ‘So long Marianne’, zijn bekende teksten van de in 2016 overleden zanger en dichter Leonard Cohen, die gaan over de grote thema’s van het leven: liefde en dood. Maar ze gaan ook opvallend genoeg vaak over religie. In de Zuiderkerk van Enkhuizen wordt op dinsdag 17 mei stilgestaan bij het werk van Leonard Cohen en de religieuze inspiratie die doorklinkt in veel van zijn werk. Inleider is ds. Edward Kooiman uit Heiloo. Deze avond begint om 20:00 uur. 

Cohen (geboren in 1934 en overleden in 2016) was een Canadese folksinger-songwriter, dichter en schrijver, geboren in een joods middenklassengezin. Hij speelde al vroeg (gitaar) in een folkgroep en ging letteren studeren. Na 1966 concentreerde hij zich vooral op het schrijven van popsongs. In veel van zijn teksten verweefde hij Bijbelse motieven. Daarbij lopen joodse en christelijke verwijzingen soms door elkaar heen. 

Verschillende religies

Cohen bestudeerde verschillende religies. Zijn grootvader was rabbijn; hij kende de joodse geschriften; in de jaren zestig werd hij lid van de Church of Scientology. Later bekeerde hij zich tot het boeddhisme en bracht hij enige tijd als monnik door in een Zenklooster. Al die religieuze tradities hebben hun neerslag in de donkere, romantische en poëtische teksten van Cohen.

Analyseren

Op de avond van 17 mei om 20:00 uur wordt gekeken en geluisterd naar de bekende nummers van Cohen. Gezamenlijk worden verschillende songteksten op de geloofsaspecten die erin worden verwoord geanalyseerd. Iedereen is welkom om deze avond bij te wonen.

Afbeelding