Lekker zwemmen, maar wel in veilig water.
Lekker zwemmen, maar wel in veilig water. (Foto: Shutterstock)

Veilig zwemmen in oppervlaktewater

REGIO - Het seizoen voor zwemmen in oppervlaktewater is weer geopend. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Noord-Holland zijn meer dan 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar men veilig kan zwemmen.

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in Noord-Holland. Kijk op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat de zwemtas is ingepakt. Zie daar bijvoorbeeld waar er gezondheidsrisico’s zijn en kies een veilige locatie. Afgelopen periode was het lastig om de zwemvaardigheid op peil te houden. Houd vooral kleine kinderen extra in de gaten. Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op bovenstaande website. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit. Dat doen ze in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.

Zwemmen in de regio: Enkhuizerzand, De Vooroever in Medemblik, Schelinkhouterdijk, De Leijen in Hensbroek, Streekbos en Broekerhaven Oost in Bovenkarspel en Zwemstrand in Andijk.