70 jaar getrouwd.
70 jaar getrouwd. (Foto: Vincent de Vries)

Huwelijksjubilea in Hollands Kroon

't VELD - Burgemeester Rian van Dam is dinsdag 24 mei langs gegaan bij het echtpaar van Leeuwen-Duijs. Zij zijn 70 jaar getrouwd, een bijzonder moment. Donderdag wordt er feest gevierd. Het echtpaar vertelt over de ontmoeting en delen de gouden tip hoe je je huwelijk gelukkig houdt.

Door Anne Smit

Hoe de vonk is overgeslagen? Klaas van Leeuwen ging naar een kampioenswedstrijd handbal in Haarlem. Een gezellige dag weg waarbij vriend Cor Duijs mee ging. Klaas zag wat extra gezelschap wel zitten en vroeg Cor of hij zijn zuster Nel mee wilde nemen. Na de wedstrijd zijn zij langs Beverwijk gereden waar kermis was. Hier is het allemaal begonnen. De toekomstige schoonvader was blij met een jongen zoals Klaas. 

Normen en waarden

Het stel heeft zes kinderen. Vier jongens en twee meisjes. De oudste inmiddels al 68 jaar. Daarbij zijn zij opa en oma van negen kleinkinderen. Voor het echtpaar van Leeuwen-Duijs is het duidelijk hoe je je huwelijk gelukkig houdt: "Het is geven en nemen. Wat ook zeer belangrijk is, houd de normen en waarden naar elkaar en anderen op goed niveau."

De zuster van Cor moest mee

Het hoogtepunt voor hen was de tijd na de oorlog. Het was lastig een eigen huis te vinden. Er werd gestart met een klein huisje, waarna een stuk grond werd gekocht waarop een huis gebouwd kon worden. Het huis is door Klaas zelf getekend en gebouwd met behulp van zijn vader.

Feestje

Inmiddels woont het stel al twee jaar naar volle tevredenheid in Maria Mater in 't Veld. Oorspronkelijk komt Klaas uit Zijdewind, de cirkel is nu dus rond. Iedere dag genieten zij nog samen van het prachtige appartement en de lieve behulpzame verzorgsters. Donderdag wordt er feest gevierd in het huis. Deze bijzondere week sluit de familie zondag af met een feest in de Burg. Alle trouwjubilea zijn in het restaurant gevierd, deze mag dus niet ontbreken.