Maaien.
Maaien. (Foto: Hollands Kroon)

Steeds meer bloemrijke bermen

HOLLANDS KROON - De gemeente beheert ongeveer 400 hectare aan wegbermen, bijna evenveel als 500 voetbalvelden. Daarnaast onderhouden zij ook 500 kilometer aan wegsloten. Zowel de bermen als de sloten worden onderhouden door aannemer: Van Bodegom uit Wieringerwerf. Dat doen ze sinds kort anders dan je gewend bent. Binnen én buiten de bebouwde kom werken we stap voor stap toe naar meer bloemrijke bermen, met meer ruimte voor wilde inheemse planten en bestuivende insecten.

Tussen 15 mei en 15 juni wordt er alleen gemaaid op veiligheid. Langs de drukke gemeentelijke wegen wordt dan de eerste meter langs de weg en alle zichthoeken en kruisingen gemaaid. In de maand juli volgt een volledige maaironde

Ecologisch beheer

Bij de volledige maaironde worden de bermen langs alle gemeentelijke wegen gemaaid. Een deel van de bermen (ongeveer 20%) wordt ecologisch beheerd. Hier wordt het gras gemaaid en enkele dagen later geruimd. Zo geven we planten en dieren die zich tussen het gras wonen een betere kans om te overleven en ontstaat er een meer diverse begroeiing. De aannemer gaat vooruitstrevend om met het vrijkomend maaisel. Een deel hiervan wordt gebruikt als grondstof voor onder andere isolatiepanelen, en het andere deel wordt verwerkt in een vergister tot duurzame energie.

Planten en dieren kunnen niet zonder elkaar bestaan. Ook wij mensen hebben ze nodig: wereldwijd is ongeveer 70% van ons voedsel zoals groenten en fruit afhankelijk van de bestuiving door insecten. Als dit systeem verstoord raakt, komen er grote problemen op ons af. Op het gebied van voedsel, maar ook als het gaat om plagen, ziekten, het klimaat en grondstoffen. Hoe meer soorten planten en dieren, bomenrijen, bermen, bossen en sloten, hoe meer ruimte de natuur krijgt. En dat is weer goed voor ons allemaal. Wel zo fijn, toch?