Een nieuwe kleur aan je 'oude' stoel.
Een nieuwe kleur aan je 'oude' stoel. (Foto: Pixabay)

Knap je houten tuinmeubels op en geniet

Grijs of groen uitgeslagen tuinmeubelen? Dat is niet wat je wilt natuurlijk. Door een periode van wind en neerslag verkleuren je tuinmeubels of in het ergste geval dringen er schimmels in het hout. Tijd om je om je meubels op te knappen dus, zodat je er met mooi weer optimaal gebruik van kunt maken.

Neem een emmer met lauwwarm water, wat groene zeep en soda. Het hout kun je met een spons of borstel afnemen. Het is soms even boenen, want de groene aanslag gaat er niet direct af. Mocht dit huisgemaakte middel niet het gewenste effect hebben, kijk dan eens naar de producten va HG. 

Afspoelen en schuren

Het is belangrijk dat je na het boenen de tuinmeubels goed afspoelt met water. Zo blijven er geen resten van schoonmaakmiddel achter op de meubels. Gebruik eventueel een tuinslang of hogedrukspuit op een lage stand. Met de hogedrukspuit kun je moeilijk te verwijderen vuil wegspuiten. Het hout moet volledig opgedroogd zijn voordat je ze verder opknapt, maak de tuinmeubels dus schoon op een zonnige dag! Fijn voor jou en voor je meubels.


Begin na het opdrogen met schuren. Gebruik schuurpapier met een grove korrel. Bijvoorbeeld P80. Eindig met schuurpapier met een fijne korrel, bijvoorbeeld P120. Zo creƫer je een egaal resultaat. Wil je het snel gedaan hebben? Gebruik dan een schuurmachine en draag een veiligheidsbril. Stof na gebruik de meubels af.

Als nieuw

Nu wordt het tijd om de houten tuinmeubels te behandelen met olie, beits of verf. Dit is het punt waar je de houten tuinmeubels in een nieuw jasje kunt hijsen. Natuurlijk kun je ook voor de oude look kiezen, niets mis mee. Beits beschermd het hout tegen vocht en zon. Het trekt in het hout, zo zorgt het ervoor dat het hout kan blijven ademen. Houtolie droogt snel op en het geeft je meubel een natuurlijke look doordat je de nerven blijft zien. Heb je liever een uitspattende kleur voor ogen? Kies er dan voor je tuinmeubel te verven. Breng wel eerst een grondlaag aan voordat je de uiteindelijke kleur op de meubels aanbrengt. Je meubels staan buiten, het is om deze reden belangrijk om te kiezen voor een houtverf die geschikt is voor buiten. Verf op terpetinebasis is beter bestand tegen invloeden van buitenaf.


Laat de tuinmeubels goed opdrogen voordat je ze weer in gebruik neemt. Maak het af met een paar mooie tuinkussens en -accessoires. Nu kun je weer volop genieten van je houten tuinmeubels.

Opknappen en genieten.