As The Story Unfolds.
As The Story Unfolds. (Foto: aangeleverd)

Van grauw beton naar de disco

HOORN - ''Een vloeiende verbintenis van klankexperiment met suikerzoete refreinen'', het is hoe Edwin de Herder, oorspronkelijk Haarlemmer maar sinds zijn twintigste woonachtig in Hoorn, en zijn Eindhovense levens- en muzikale partner Sylvia van Bragt het eerste album van hun project As The Story Unfolds omschrijven. De EP, More There Is, vertelt het verhaal van hun ontmoeting tijdens de pandemie, maar behandelt ook thema's die voort zijn gekomen uit alledaagse gesprekken.

Edwin de Herder en pandemie-partner brengen experimentele EP uit

Het album gaat alle kanten op qua stijl. Niet meer dan logisch, vindt De Herder. “Als je eet, wil je ook variatie. Je gaat op zoek naar andere smaken.” Zo klinken er op de plaat ook teksten in het Duits en Italiaans, en wordt klassieke gitaar afgewisseld met reggae-achtige partijen en ‘neue welle-invloeden, zoals De Herder beschrijft. Het Duitstalige nummer, Heraus, neemt de luisteraar mee naar een grauw en betonnen Berlijn dat zich in de greep van communisme bevindt. Was het plan in eerste instantie om de clip op te nemen in de Duitse hoofdstad, door restricties werd uiteindelijk Eindhoven het decor. Van Bragt: “De opnames vonden plaats op Strijp-S. Vroeger was dat de verboden Philips-stad. Niemand mocht er naar binnen omdat daar alle grote uitvindingen voor Philips werden gedaan.”

De clip voor het nummer Out of Bounds werd opgenomen in de discotheek in Bergeijk waar Van Bragt als 16-jarige ieder weekend te vinden was, dansend, als een van de weinige. “Er heersten onuitgesproken verwachtingen van elkaars gedrag. Dansen deed niemand, iedereen was timide. Ik danste omdat ik wilde dansen, maar ik was wel continu in conflict met mezelf. Ze vinden er vast wat van, dacht ik.”

Una Favola Sognante omschrijft in het Italiaans het verhaal van de ontmoeting van het duo, aan het begin van de pandemie. Van Bragt en De Herder delen een bijzondere band met het land. Bij Van Bragt komt dat voor een klein deel vanuit haar DNA, De Herder heeft zijn fascinatie vooral te wijten aan de boeken van Ilja Pfeiffer, die de twee samen lazen. Vorig jaar zeilden ze samen naar Genua, om te ontdekken waar de verhalen van Pfeiffer hun oorsprong vonden. Het eerste album van As The Story Unfolds kwam 16 mei uit, de dag waarop De Herder en Van Bragt twee jaar samen zijn. Het is vanaf nu te beluisteren via verschillende streamingdiensten, waaronder Spotify.