Partneralimentatie

Alimentatie is er in twee soorten. Kinderalimentatie is veelal bekend. Partneralimentatie is een bijdrage die de ene partner aan de ander betaalt om in de kosten van levensonderhoud te voorzien.

Verplicht?

Bij partneralimentatie speelt de wijze waarop de partners aan elkaar verbonden zijn een rol. Voor partijen die samenwonen bestaat er in principe geen verplichting. In geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap bestaat dat recht of die verplichting er wel. Dat betekent niet dat er per se na de scheiding partneralimentatie moet worden voldaan, van dit recht/verplichting mag worden afgezien.

Termijn

In 2020 zijn de regels aangepast rondom partneralimentatie. De precieze duur hangt o.a. af van de lengte van het huwelijk en de leeftijd van eventuele kinderen. Partneralimentatie kan ook direct worden afgekocht.

Berekenen

Er bestaat een ‘formele’ berekeningsmethode die gebruikt wordt, als de rechter zou moeten besluiten welk bedrag redelijk is. Een echtscheidingsmediator of advocaat stelt zo’n berekening op, zodat duidelijk wordt welke normbedragen zouden gelden.

Professional

is een inkomstenpost waar de ontvanger belasting over betaalt. Voor de betaler is partneralimentatie een aftrekpost in de inkomstenbelasting. Daarnaast heeft een partneralimentatieafspraak mogelijk invloed op o.a. de hypotheekmogelijkheden van allebei. Het is hierom aan te bevelen een scheidingsprofessional als een mediator te betrekken, om te begeleiden bij de diverse keuzes en gevolgen hiervan.