Sissende stoom en ronkende diesels. Dat kenmerkt de Nationale Stoomtreindag op donderdag 26 mei.
Sissende stoom en ronkende diesels. Dat kenmerkt de Nationale Stoomtreindag op donderdag 26 mei. (Foto: aangeleverd)

Veel stoom tijdens Nationale Stoomtreindag

HOORN - Sissende stoom en ronkende diesels. Dat kenmerkt de Nationale Stoomtreindag op donderdag 26 mei. Elf railmusea starten het seizoen met een feestelijke dag. Voor jong en oud valt er weer veel te beleven. Van meerijden op een stoomlocomotief tot Sporen naar het Verleden. Alle deelnemende musea zorgen voor een onvergetelijke treindag.

Stoomtreinen zijn er in alle formaten. Veel mensen kennen de kolossale machines van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij uit Beekbergen, van de S.T.A.R in Stadskanaal of van de Miljoenenlijn in Zuid-Limburg. Kleiner kan ook. Dan gaat het meestal om smalspoor zoals van de Stoomtrein Katwijk Leiden of de RTM in Ouddorp. Tussenmaten zijn ook beschikbaar: de Museum Buurtspoorweg tussen Haaksbergen en Boekelo rijdt op normaalspoor (zoals NS), maar met kleinere locomotieven. Deze kan je ook vinden bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en de Stoomtrein Goes-Borsele. Wat de railmusea gemeenschappelijk hebben is de sfeer: ongedwongen en gezellig. De medewerkers geven antwoord op de meest onmogelijke vragen: probeer maar!

De railmusea zijn allemaal te vinden op de website www.railmusea.nl. Op deze site staan alle locaties. Per locatie staan de rijtijden en geven foto's een goede indruk van de sfeer en het materieel.