Droogte

Er komt dit jaar een voedseltekort vanwege dat het even niet genoeg regent, zo lijkt het volgens het KNMI. Neem van mij aan dat deze regen echt wel komt, zowel als de nieuwe oogsten. De boer en tuinder zijn toch niet echt nodig voor ons dagelijks voedsel, volgens vele kanalen van de media, mede de groenen. Kom op zeg, agrariërs mogen van de groenen, oneerbiedig, in de stront zakken. Stikstof is een en al ellende voor de natuur, ja, en het watertekort komt zeker ook door de schuld van de boer en tuinder? De boer en tuinder zijn altijd nodig voor ons dagelijks voedsel, dat is altijd al zo geweest. Niet zolang geleden waren de gronden in Drenthe en Overijssel, waar ze het over hebben in de media, arme gronden, armoede troef aldaar. Terug naar weleer de armoede en de onwetendheid van de dagen van toen?

Commentaar verzinnen en met geitenwollen sokken 'te bed' gaan. Deze willen toch ook eten en niet te duur in de winkel? Ik ga al een tijdje mee en droogte, wel daarvoor is de sproeier dus uitgevonden. Jaren geleden hadden wel meer droge voorjaren, of ‘gewone’ droge jaren. Je kan een regendans houden, maar dat is 'borrelpraat'.

Ganzen vreten het zaad uit de grond. Ik denk weleens: 'wat een ‘hondenberoep’ is boer en tuinder toch. Tegen of onder de kostprijs je producten moeten verkopen. Dat is toch schandalig? En over gevogelte in het algemeen: er zijn teveel ganzen, koolduiven, koeten, eksters, kraaien en hazen. Een tuinder moet met dure netten zijn gewassen beschermen en besteedt daar veel tijd aan. Maar waag het om iets aan het overschot te doen, door een jager in te huren.

Ik snap, de beesten moeten ook eten, maar ik noem het stelen. Er zijn er gewoon teveel en die grens is al jaren overschreden. In het buitenland wordt wel gejaagd op deze plagen. Spreekwoordelijk ‘staat het water, de boer en tuinder aan de lippen'. Het is gewoon vijf voor twaalf voor deze bedrijfstak.

Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.