Martijn Weiffenbach (exposant), Ben Wester, Patrick van der Linde en Sam Broers. John Groen en Koos Blauw ontbreken.
Martijn Weiffenbach (exposant), Ben Wester, Patrick van der Linde en Sam Broers. John Groen en Koos Blauw ontbreken. (Foto: RG-Fotografie)

'Een dorp ontstaat als een pionier zijn schop in het natte veen zet'

OPMEER - Het dorp Wadway is duizend jaar oud en dat wordt samen met de bewoners en rest van Westfriesland gevierd. De locatie is bekend en het programma rond. Het evenement 'Wadway 1.000 jaar' vindt in het weekend van 25 en 26 juni plaats. Gastheren tijdens het evenement zijn John Groen, Koos Blauw, Ben Wester, Sam Broers en Patrick van der Linde. De heren vormen ook het feestcomité en zetten voor bezoekers een geweldig evenement neer. Iedereen is van harte welkom.

Diverse activiteiten in de theaterkerk in Wadway

In de prachtige nieuwe foyer van de theaterkerk proeven gasten lokale producten, neem ook een slokje van het nieuwe Wadway bier. Archeoloog Dieuwertje Duijn geeft in het kerkje een lezing. Zij gaat in op de bewering van het dorp dat het duizend jaar oud is. Dit wordt ingeleid door een speciaal voor de viering geschreven gedicht in het Westfries. Op het terrein van de theaterkerk wordt een tentoonstelling ingericht met schilderijen en beelden van alle Wadwayse creatievelingen en historische vondsten. Dit alles wordt op smaak gebracht door vele anekdotes over het dorp en zijn bewoners.

Duizend jaar oud

Patrick van der Linde: "Meerdere dorpen of steden tikken ondertussen de duizend jaar aan in Westfriesland. Wognum en Medemblik zijn ouder dan duizend jaar. Spanbroek en Hoogwoud waarschijnlijk net wat jonger. Volgens ons is Wadway in het jaar 2020 ongeveer duizend jaar oud geworden. We gaan dan uit van de eerste pionier die zijn schop in het natte veen zette om het te ontginnen. Daar is natuurlijk geen historisch document van. Het jaar 1020 is dan ook meer een mythologisch begin. Archeoloog Duijn bekijkt dit vanuit haar vakgebied".

Wadway onderscheidt zich door duizend jaar een klein dorp te blijven. "En het dorp ontwikkelde zich tot een echt kunstenaarsdorp", laat Patrick weten. "Drie van de Wadwayse kunstenaars exposeerden in het buitenland. Denemarken, Duitsland, België en de Verenigde Staten hebben al kennis gemaakt met de Wadwayse creativiteit. Ik groeide op in Wadway en woonde daar het grootste deel van mijn leven. Tijdelijk woon ik in Hoogwoud, maar spoedig woon ik aan de Zomerdijk, vlakbij Wadway. Ik word dus weer onderdaan van de 'Republiek'. Dat is niet eens bewust gepland. Dat zijn gewoon de krachten in het universum. Ik voel me volledig thuis in Wadway. Het is een creatief en eigenzinnig dorp."

Puzzelstukje

Patrick is initiatiefnemer van 'Wadway 1000 jaar' en zit dus samen met John, Koos, Ben en Sam in het comité. "Ik woonde een aantal jaar in Friesland en Overijssel en wegens omstandigheden vestigde ik mij weer in Wadway. Dat was niet echt gepland, maar ik voelde mij een ontbrekend puzzelstukje van het dorp. Het was fijn om weer terug te zijn. Deze viering is ook een eerbetoon van mij aan het dorp. Opnieuw in Wadway kwam ik er ook achter dat Wadway het geografische hart van Westfriesland is. Reden genoeg om dit duizendjarig bestaan samen met alle Westfriezen te vieren.

Activiteiten

Gasten worden in het weekend ontvangen in vier ploegen. Beide dagen op 13.30 en 15.00 uur. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. "Onze activiteiten spelen zich af in en om het theaterkerkje. Al eerder zijn er in het hele dorp foto's geplaatst van de situatie van ongeveer honderd jaar geleden. Dat hebben wij niet gedaan, maar Volksvermaak Wadway. Maar dat past wel heel goed in het thema, vinden wij."

Een toost

Het comité wil graag met bezoekers een toost uitbrengen op de 'Republiek Wadway'. Iedereen is van harte welkom om dit geweldige evenement mee te maken. Bestel kaarten via www.wadway1000jaar.jouwweb.nl, een kaart kost 15,80 euro.




Afbeelding