Doneer een bedrag aan stichting Femke Cycling 4 Kika.
Doneer een bedrag aan stichting Femke Cycling 4 Kika. (Foto: aangeleverd)

‘Een goed doel in de eerste plaats én een fysieke uitdaging in de tweede plaats’

Algemeen

GROOTEBROEK - Achttien jaar geleden werd Femke geboren. Na 8 maanden bleek zij een ongeneeslijke vorm van kanker te hebben. Ze werd maar anderhalf jaar oud. Haar ouders hebben zich vanaf dat moment ingezet om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Docenten van het Tabor college, locatie d’Ampte, zijn zaterdag 11 juni op de fiets gestapt om afstanden van 130, 80 of 42,195 km te fietsen voor stichting Femke Cycling 4 Kika. De marathon afstand is door één docent niet gefietst, maar met hardlopen voltooid.

Het team ontleent zijn naam aan Femke Akerboom. Een levenslustige peuter die nu een vrolijke meid van 14 jaar had moeten zijn. Zij stierf toen ze nog geen 1,5 jaar oud was. Haar vader, Harmen Akerboom, is mede initiator van het wielerteam. Samen putten ze kracht uit de mogelijkheid om te steunen. Door de kilometers die gemaakt worden hoopt het team een mooi bedrag op te halen in de strijd tegen kanker. Vanuit hoop en vertrouwen wordt gewerkt aan liefde en geluk, de voorstelling van elk blad van een klavertje vier. 

Daadkracht

“Femke werd ziek toen ze 8,5 maand oud was. Eerst dachten de artsen aan botontsteking. Ze verzekerden ons tot drie keer toe dat het geen kanker was. Uiteindelijk werd die diagnose in januari 2004 toch gesteld. Ze had AML: Acute Myeloïde Leukemie. Dit komt normaal gesproken voor bij mannen boven de 60. Vier chemokuren later was Femke uitbehandeld. Op 9 juni namen Esther en ik haar vol goede moed mee naar huis. Een dag later al keerden de symptomen terug. Vier weken later stierf Femke, nog geen anderhalf jaar oud. Een allesoverheersend verdriet overspoelde ons. Het kostte veel tijd en tranen, maar we hebben het omgezet naar daadkracht. Om er vanuit hoop en vertrouwen voor te zorgen dat dit verdriet anderen bespaard blijft”, licht Harmen toe.

Sponsorbedrag

Ook vrienden en familie namen deel aan deze tocht, want ook al ben je niet direct betrokken bij kinderen met kanker, al die mensen hebben een groot hart vertelde een oom van Femke, die deel uitmaakt van team Femke. Op de verschillende routes waren pauze plekken om de benen te strekken en de inwendige mens te versterken. Eén van die plekken was bij de marathon loper thuis waar de stoelen klaar stonden, om in de zon met koffie en ijsje van de eerste 30 km fietsen bij te komen. Met de inspanning van al die kilometers wisten de deelnemers een mooi sponsor bedrag bijeen te brengen van ca. 1500 euro om stichting Femke Cycling 4 Kika te steunen. Het genezingspercentage van kinderen met kanker is gestegen van 75 % naar 81 %. Onderzoek kost geld en blijft nodig om dit percentage naar hopelijk 100 % genezing te krijgen.

‘Ik draag graag opnieuw mijn steentje bij’

In de negen maanden dat Femke ziek was hebben we niet alleen de strijd van onze eigen dochter tegen kanker van nabij meegemaakt, maar ook die van veel te veel andere (kleine) kinderen. Een strijd die helaas maar al te vaak verloren werd. Door deel te nemen aan de Giro di KiKa kunnen wij uiting geven aan ons verdriet en ons inzetten voor al die kinderen die ook met kinderkanker te maken hebben of krijgen. Zo willen we helpen in die strijd. Dat je je als fietser en vrijwilliger in kunt zetten om een wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker te bekostigen, is de ultieme combinatie van een goed doel in de eerste plaats en een fysieke uitdaging in de tweede plaats. Ik draag graag opnieuw mijn steentje bij. Eerder had ik in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2021 ook de Giro di KiKa voltooid.”

Informatie

Zelf ook meehelpen aan de actie en geld inzamelen in de strijd tegen kanker? Van 20 augustus tot en met 3 september fiets het team de naam van Femke in de Dolomieten voor kinderen met kanker. Doneren kan via de website: www.girodikika.nl/femke-cycling-4-kika-2.

Doneren kan ook door te storten op: NL 86 RABO 0329542427 t.n.v. ‘Tabor’s Kika Cycle Tour 2022.’ Sponsors mogen hierbij hun naam vermelden bij ‘mededelingen’ en bijvoorbeeld wie ze sponsoren.