Kinderalimentatie

is een onderhoudsbijdrage voor kinderen, na de scheiding. Over het bedrag én latere aanpassing ervan bestaan veel misverstanden. 

Ouders die minderjarige kinderen hebben, moeten afspraken maken over de kosten van de kinderen. Oók als een ouder geen gezag heeft. De alimentatie-afspraken gelden totdat een kind 18 jaar is. Daarna wordt dit formeel een afspraak tussen ouders en het kind, dit geldt in principe totdat het kind 21 is.

Berekening

In de praktijk blijkt het vaak voor ouders moeilijk om tot een ‘redelijk’ bedrag te komen, aangezien er veel factoren zijn om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld: ontvangen toeslagen, verblijfskosten, kledingkosten en een eventuele kinderrekening. Om deze reden zijn er TREMA-normen opgesteld. Professionele mediators en advocaten kunnen en mogen zo’n berekening opstellen. Uitleg over deze berekening en begrip van de hierin gebruikte uitgangspunten geeft vaak rust, omdat het ouders helpt tot redelijke afspraken komen en zij hierdoor (later) minder twijfelen aan de afspraak.

Haalbaarheid

In de praktijk kiezen ouders er soms samen voor om af te wijken van de alimentatieberekening. Veranderingen in de toekomst, zoals inkomstenverlies of een nieuw gezin, zijn redenen om met elkaar te kijken op welke wijze de alimentatie aangepast kan worden. Zorgvuldige en redelijke afspraken rondom de kinderalimentatie zijn een essentiële sleutel tot een goede verstandhouding tussen ouders.