Lambert Melisz nodigt een bewoonster uit Hoorn uit om op PinksterDrie naar Westzaan te komen.
Lambert Melisz nodigt een bewoonster uit Hoorn uit om op PinksterDrie naar Westzaan te komen. Foto: aangeleverd

Westzaanse held Lambert Melisz terug in Hoorn

Algemeen

WESTZAAN/HOORN – Tijdens de Tachtigjarige Oorlog brandden de Spanjaarden Westzaan plat, tijdens een ijskoude winter. Lambert Melisz wist aan de vuurzee te ontsnappen en hees zijn oude moeder op een slee. Schaatsend bracht hij haar naar Hoorn, waar nog altijd een weg is vernoemd naar deze Westzaanse held. Ook een straat in Westzaan draagt zijn naam, evenals de lokale ijsclub.

PinksterZaan – een event met programmering op 6 en 7 juni - heeft de bewoners van de Lambert Meliszweg in Hoorn verrast met een historisch bezoek. Bewoners die thuis waren kregen een flesje Spaansch Benauwd bier van brouwerij HOOP uit Zaandijk. Ook kregen zij, net als degenen die niet thuis waren, een papieren uitnodiging voor een concert met koor en orgelmuziek in Westzaan. Daar worden op PinksterDrie onder meer liederen gezongen van de Gedenck-klanck, spotliederen over de Spanjaarden uit 1624.

‘Ik ben Lambert Melisz’

Abe Butter, historicus en inwoner van Hoorn, nam de rol van Lambert Melisz op zich. Hij werd vergezeld door de prachtig uitgedoste Zaankanters Kina de Jong en Paul Karremans, van Compagnie te Voet (die nog extra leden zoeken). Abe: “Ik stelde mij aan de bewoners voor als Lambert Melisz en vertelde dan het heroïsche verhaal. In Hoorn stond op de Westerpoort (een stadspoort) zelfs een afbeelding van Lambert Melisz en zijn moeder. Daar kwamen zij de stad binnen.”

Waarom al deze Zaanse moeite in Hoorn? In 2024 is het 450 jaar geleden dat de Zaanstreek de Spanjaarden versloeg. Dan is het groot feest en staat PinksterDrie weer regionaal op de kaart als unieke feestdag. Wil je het feestje meemaken en met name de link tussen Hoorn en Westzaan? Kom dan op 7 juni naar de ‘Gedenck-klanck’in de Zuidervermaning, Zuideinde 133 in Westzaan. Zie het programma op www.pinksterzaan.nl

V.l.n.r: Paul Karremans, Abe Butter en Kina de Jong, actief in de wereld van levende geschiedenis.
Een bewoonster liet trots een afbeelding zien van Lambert Melisz die zijn moeder voorttrekt op een slee.