Fysiek kunstenaar en choreograaf Jort Faber in één van de ingerichte ruimtes die horen bij de interactieve expositie 'Please answer when it rings'.
Fysiek kunstenaar en choreograaf Jort Faber in één van de ingerichte ruimtes die horen bij de interactieve expositie 'Please answer when it rings'. Foto: vincentdevriesfoto.nl

Jort Faber (29) bezorgt bezoekers van Expoost in Hoorn een bijzondere, nieuwe kunstbeleving

Algemeen

HOORN - In Expoost aan de Nieuwsteeg in Hoorn is op dit moment een bijzondere expositie te zien: ‘Please answer when it rings’. Een nieuwe, interactieve kunstbeleving waar nu ook de inwoners van Hoorn en omstreken kennis mee kunnen maken. Dans, schilderkunst en geschiedenis komen samen in deze expositie met voorstellingen, workshops en open repetities. Iedereen is tot en met 3 juli welkom om dit unieke avontuur zelf te beleven in de Ceciliakapel.

Creëer je eigen avontuur in deze mythische wereld

In het prachtige historische pand van de statenpoort zijn authentieke schilderijen van Bram Stoof te bewonderen. Tijdens open repetities op de woensdagen zijn professionele dansers aan het werk. Interactie met het publiek speelt ook dan een grote rol. “We vragen de bezoekers bijvoorbeeld wat ze ervan vinden en wat we eventueel anders kunnen doen”, vertelt fysiek kunstenaar en choreograaf Jort Faber (29). Voor deze open repetities nodigde Jort speciaal leerlingen van het d’Ampte in Hoorn uit, maar ook senioren van Avondlicht, Martha Flora en Westerhaven. “Ik ben van mening dat deze expositie generatie-overstijgend is. En juist na de coronatijd wil ik de verbinding weer opzoeken met mensen. Daar leent deze expositie zich heel goed voor.” Jort woont en werkt in Amsterdam, maar groeide op aan de Draafsingel in Hoorn waar hij tot zijn negentiende woonde. “Ik ben blij dat ik deze expositie in Hoorn kan neerzetten. Terug gaan naar mijn roots, dat voelt goed. Hoewel ik in Amsterdam woon, voel me ik altijd met Hoorn verbonden.” 

Wauw-gevoel

In de laatste twee weken van de expositie zijn er tien danstheatervoorstellingen waarin de bezoeker zijn of haar eigen avontuur creëert. De verschillende ruimtes bij Expoost zijn door Jort ingericht en zorgen ervoor dat je in een mythische en vaak ook surrealistische wereld binnenstapt. De schilderijen van Bram Stoof hebben hier een prominente rol. De kamers nemen het publiek qua sfeer en aankleding mee terug in de tijd, zo rond de jaren dertig van de vorige eeuw. Bezoekers mogen zelf door de ruimtes lopen en alles - behalve de schilderijen - aanraken. Alleen daarom al is deze expositie uniek en bijzonder te noemen. In het begin lijkt het allemaal sprookjesachtig, maar je voelt dat er iets staat te gebeuren. Er klopt iets niet, maar je kunt je vinger er niet op leggen. “Er zijn vijf performers die de vijf karakters John, Abbey, Emma, Luuk en Hidde voorstellen. Zij nemen het publiek mee in hun verhaal. Welke verhaallijn het wordt? Dat kiest de bezoeker zelf. Je maakt hierin je eigen keuzes. Ik hoop dat bezoekers aan het eind met een ‘wauw-gevoel’ weer naar buiten lopen. Dat ze zich afvragen: ‘had ik misschien iets anders kunnen doen?’ Tijdens de voorstelling ervaar je als bezoeker dat je invloed kunt uitoefenen op het verhaal.” 

Blauwbaard

Voor deze expositie haalde Jort inspiratie uit de mythe van Blauwbaard. “De vrouwen van deze rijke koopman verdwenen stuk voor stuk. Steeds als er weer een nieuwe vrouw in het leven van Blauwbaard kwam, verdween zij. Hij vertelde die vrouwen dat ze een bepaalde kamer niet mochten betreden. Deden ze dat wél, dan vermoordde Blauwbaard hen. Je kunt je natuurlijk afvragen: waarom openden die vrouwen tóch die kamer? Hadden ze die deur niet mogen openen? Maar wat ik veel interessanter vind is de vraag: waarom werd het geaccepteerd dat deze vrouwen allemaal verdwenen en vermoord werden? Iedereen wist het, maar niemand deed iets. Waarom werd er niet ingegrepen? En dat is precies waar het in mijn voorstelling om draait, namelijk de hamvraag: hoe ver laat jij iets gaan voor je actie onderneemt? En waar ik eigenlijk op hoop is dat mensen deze ervaring mee naar huis nemen en het gesprek met elkaar aangaan. Wat zou jij willen veranderen? Hoe ver laat je iets gaan voordat je actie onderneemt? Dat hoeft niet meteen iets groots te zijn, maar ook kleine dingen als ‘de tuin opknappen’ kunnen een antwoord zijn op deze vragen. In ieder geval zal iedere bezoeker een eigen interpretatie geven aan de voorstelling. Door er daarna samen over te praten, leer je meer over jezelf, van de ander én van elkaar.” Wie de voorstelling bezoekt en expositie bezoekt, krijgt na afloop een bon voor een gratis kopje koffie of thee bij de HEMA om na te praten.

Spanning

Deze nieuwe kunstbeleving ziet Jort als een grote uitdaging. Vindt hij dit spannend? “Die spanning en uitdaging om iets nieuws op te zetten of dat er misschien wel iets niet zou kunnen gaan zoals gepland of verwacht, voelt voor mij heel fijn. Ik hou ervan. Hoe gaan mensen reageren? Ik kijk er heel erg naar uit en zou zeggen: kom allemaal langs, loop gerust binnen. Voor iedereen is hier wel iets te ervaren.”

Tickets en meer informatie

Er zijn tien voorstellingen in de laatste twee weken van de expositie op de openingsdagen (woensdag tot en met zondag). De aanvang is steeds 19.30 uur en de voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf zestien jaar. Kosten zijn 22 euro per persoon en de voorstelling duurt circa anderhalf uur. Meer info en tickets: www.expoost.nl . De expositie, die sinds 21 mei geopend is, is geschikt voor alle leeftijden. Bezoekers zijn welkom van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur aan de Nieuwsteeg 42 in Hoorn. De toegang is gratis. Woensdag 8 en 15 juni zijn er open repetities van de dansers. Jort benadrukt: “Neem vooral je kinderen mee, want zij zullen deze expositie vast op een heel andere manier beleven dan volwassenen.” Zondag 12 juni en 26 juni zijn er schilderworkshops van 13.30 tot 16.00 uur. Opgeven kan via www.blauweschuit.nl . Ook leuk om te weten: alle items die gebruikt worden in de voorstelling, zijn te koop. De spullen heeft Jort bij elkaar verzameld in samenwerking met kringloopwinkel Rataplan.

Het project wordt ondersteund door de gemeente Hoorn, het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Reder Finance.