Na de gemeenteraadsverkiezingen is er nu een coalitie gevormd voor de Gemeente Enkhuizen.
Na de gemeenteraadsverkiezingen is er nu een coalitie gevormd voor de Gemeente Enkhuizen. (Foto: Pixabay)

Coalitieakkoord Enkhuizen opgesteld

Algemeen

ENKHUIZEN - Na een intensief informatieproces hebben Enkhuizen Vooruit!, de SP en het CDA de handen ineengeslagen om een coalitieakkoord op te stellen. Tijdens dit formatieproces heeft de lokale partij Nieuw Enkhuizen zich ook als coalitiepartner aangesloten om zo een stabiele en daadkrachtige coalitie te vormen. Hiermee komt deze coalitie op een meerderheid van 9 van de 16 zetels in de Enkhuizer gemeenteraad. De raadszetel van het onlangs overleden raadslid Segerius blijft leeg.

‘Met LEF Sociaal & Zakelijk Vooruit’

Het resultaat van de onderhandelingen is het coalitieakkoord: ‘Met LEF Sociaal & Zakelijk Vooruit!’. De titel van het coalitieakkoord weerspiegelt de insteek die de partijen hebben gekozen voor de komende jaren. Het sociale kan niet zonder het zakelijke en zonder beiden komt niets of niemand vooruit. Het coalitieakkoord vormt de basis voor het nog uit te werken college uitvoeringsprogramma (CUP). Bij die verdere uitwerking komen de prioritering en financiële doorrekening aan de orde. Via wijkconsultaties zal het college inbreng vragen van de inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties. Ondanks de meerderheid in de gemeenteraad rekent deze coalitie de komende vier jaar op de inbreng van de overige partijen in de gemeenteraad. Zo kunnen zwaarwegende en soms ingrijpende voorstellen mogelijk met brede steun aangenomen worden. De vier partijen zien uit naar een constructieve samenwerking in een prettige sfeer om Enkhuizen te kunnen laten floreren ondanks de uitdagende tijden die te wachten staan.

Beoogd wethouders

De partijen dragen in totaal drie wethouders voor. Namens Enkhuizen Vooruit! en Nieuw Enkhuizen wordt de heer Jan Franx voorgedragen als wethouder. De SP draagt de heer Wim Hoogervorst voor als hun kandidaat en het CDA de heer Win Bijman. In de raadsvergadering van 31 mei zullen zij na instemming van de raad worden beëdigd door burgemeester Eduard van Zuijlen.        

Portefeuilleverdeling

De hoofdlijnen voor de portefeuilleverdeling zijn als volgt: Enkhuizen Vooruit!/Nieuw Enkhuizen overziet Ruimtelijke ordening, Bouwen en wonen, Duurzaamheid en milieu, Toerisme. De SP: Onderwijs, Sociaal Domein, Kunst & Cultuur. Het CDA: Financiën, Economie, Verkeer, Bereikbaarheid en parkeren, Sport en accommodatiebeleid.

De definitieve verdeling zal in het constituerend beraad worden vastgesteld waarbij ook de portefeuilleverdeling van de burgemeester als voorzitter van het college wordt betrokken.