Volkssterrenwacht Orion.
Volkssterrenwacht Orion. (Foto: archief)

Lezing Volkssterrenwacht Orion

Algemeen

BOVENKARSPEL - Bij volkssterrenwacht Orion is woensdag 8 juni een lezing over zonnemagnetisme. De lezing wordt gegeven door prof. R. Rutten en begint om 20:00 uur. Kosten bedragen 3,- euro voor leden en 6,- euro voor niet leden.

Met de ontdekking van zonnevlekken door Galilei begon de astrofysica: de natuurkunde van objecten elders in het heelal. Het is opmerkelijk hoeveel we sindsdien van de zon te weten zijn gekomen. We weten meer van haar inwendige dan van het binnenste van onze eigen aarde, we begrijpen veel verschijnselen op het zonsoppervlak, en we weten precies hoe het zonlicht daar ontsnapt.

Grote vooruitgang

De laatste jaren is er ook grote vooruitgang in het begrip van de ijle zonneatmosfeer dankzij nieuwe telescopen op aarde en in de ruimte en de de komst van numerieke simulaties in supercomputers. Momenteel duikt NASA’s Parker Solar Probe en binnenkort ook ESA’s Solar Orbiter zelfs de buitenkant van de zon in. De grootschalige zonneverschijnselen die met magnetisme te maken hebben - inclusief vlekken, filamenten, vlammen, coronale explosies – blijven ons wel voor grote raadsels stellen.

Robert Rutten

Prof. Dr. Robert J. Rutten was ruim veertig jaar zonnefysicus in Utrecht. Ook was hij deeltijdhoogleraar in Oslo en komt daar nog geregeld. Hij is expert in hoe het licht van de zon ontsnapt en hoe de spectraallijnen in dat licht dienen als meetinstrument. Hij was nauw betrokken bij de waarnemingen met de Dutch Open Telescope op La Palma en onderzoekt momenteel de structuur van de zonnechromosfeer.

Informatie

De lezing wordt gehouden in de Expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen (gelegen aan de rand van het natuurgebied Het Streekbos) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel. Aanvang van deze lezing: 20:00 uur (de zaal is open vanaf 19:30 uur). Toegangsprijs voor leden is 3,- euro (inclusief een drankje in de pauze) en niet leden 6,- euro. Er kan zowel contant als met de pinpas betaald worden.