Raymond van Dijen.
Raymond van Dijen. (Foto: Erik Poffers)

Horlogerie Raymond van Dijen opent in Streekhof

Algemeen

GROOTEBROEK / BOVENKARSPEL - We houden ons allemaal bezig met tijd. Tegenwoordig is tijd aan te duiden in allerlei verschillende soorten en maten. Van kleine horloges tot smartwatches en ouderwetse, antieke klokken. Iemand die zich dagelijks bezighoudt met het verkopen en repareren van klokken is Raymond van Dijen, die een winkel (horlogerie) heeft achter zijn huisadres in Grootebroek. De tijd is dan ook rijp om over te stappen naar een nieuwe locatie, gevestigd in winkelcentrum Streekhof, Bovenkarspel. “Het winkelcentrum is dichtbij huis en voldoet aan al mijn criteria om daar een officiële winkel te openen”, aldus Raymond. 

Raymond van Dijen (48) is getrouwd met Mandy en samen hebben ze vijf prachtige pubers. Ondertussen staat Raymond ongeveer vijfentwintig jaar ingeschreven als zelfstandig ondernemer met zijn horlogerie. Een echte vakman dus, maar die passie was niet altijd vanzelfsprekend. “Mijn interesse en hart lag vroeger bij vliegtuigen en verre van horloges. Vanaf mijn eerste zaterdag baantje bij de plaatselijk juwelier in Hoogkarspel is mijn passie steeds groter geworden voor alles omtrent klokken. Via een vijfjarige dagopleiding heb ik het vakdiploma ‘uurwerk hersteller en juwelier’ afgerond aan de horlogemakers vakschool in Hoorn, later Zadine College Amsterdam. Deze opleiding was breedvoerig en betrof het repareren van antieke klokken, het reviseren van gecompliceerde horloges en het opnieuw afstellen van quartz horloges.”

Uurwerk hersteller

Veelzijdigheid is nodig voor een beroep als ‘uurwerk hersteller’. Raymond maakte de keuze om zich te specialiseren in het repareren van klokken en horloges. Om dit te realiseren moest hij twee keer zoveel machines en specialistische gereedschappen aanschaffen. Hierover heeft hij ongeveer vijfentwintig jaar gedaan. Raymond licht toe: “Om dit vak goed te kunnen uitvoeren moet je in het bezit zijn van ambachtelijke inzichten en kennis. Met alleen maar hightech spullen ben je niet gelijk een goede klokkenmaker.”

‘We hebben weer ruimte om te groeien’

De horlogerie van Raymond is al deze jaren gevestigd aan zijn huisadres in Grootebroek. Om de overstap te maken naar een officieel pand binnen een winkelcentrum is een grote stap, maar volgens Raymond is de tijd nu rijp voor vernieuwing. “Onze stap naar het winkelcentrum heeft ermee te maken dat ik mijn ondernemersvleugels uit wil slaan. We willen ons privé leventje terug en niet meer op de zondagochtenden verrast worden door klanten aan huis. Het winkelcentrum is dichtbij en voldoet aan al mijn criteria. Wat we hebben opgebouwd als Horlogerie / Juwelier is een stevige en goede basis om deze nieuwe winkel te openen. We zijn straks drie keer zo groot qua winkeloppervlakte en hebben weer ruimte om te groeien.”

Toekomstgericht

Niemand ontkomt aan tijd, ook Raymond niet, die nog even geduld moet hebben voordat de overdracht is afgerond. “De vooruitzichten zijn dat we in de eerste week van september open gaan in het Streekhof. Langzaam sluiten we dan het atelier achter ons woonhuis. Uiteindelijk ligt de focus op het nieuwe pand in het winkelcentrum. Hopelijk is deze voor ons toekomstgericht.”