Vrijwilligers sorteren de stickers.
Vrijwilligers sorteren de stickers. (Foto: aangeleverd)

Plaatjes ruilen

In april 2021 werd het bestuur van Oud Enkhuizen gebeld door Retrospect Boekproducties; of de Vereniging Oud Enkhuizen belangstelling had voor een stickerboek over de historie van Enkhuizen. Tijdens een overleg met Retrospect en de manager van het Albert Heijn filiaal in Enkhuizen werd meer duidelijk door de presentatie van enkele voorbeelden van albums van andere steden. Retrospect zou voor de productie van het boek zorgen, Albert Heijn voor het geld en de distributie en Oud Enkhuizen voor de tekst en de foto’s. 

Album 'Historisch Enkhuizen' een groot succes

Zoals u begrijpt was het bestuur enthousiast en gingen de uitvoerenden aan de slag. Er werd een plan gemaakt, wie, wat en hoe gaan we het doen. De meest praktische aanpak zou waarschijnlijk geweest zijn om eerst foto’s te verzamelen en dan daarbij de hoofdtekst te schrijven, maar de makers van het boek kozen ervoor eerst de teksten te schrijven en daar de foto’s bij te zoeken.

Veel werk

Men had zich op deze manier wel veel werk op de hals gehaald, want er moesten ongeveer 240 foto’s aangeleverd worden om stickers van te maken en lang niet alle bij de tekst passende foto’s bleken van goede kwaliteit te zijn. Oude foto’s hebben vaak een te lage resolutie. Al met al is er heel veel zoekwerk naar de juiste foto’s verricht en moesten te lange teksten worden ingekort en herschreven. Maar met uiteindelijk een prachtig resultaat.

Plaatjes sparen

Dit voorjaar konden de inwoners van Enkhuizen bij AH het album met teksten ophalen en daarna de plaatjes gaan sparen. Het album bestaat uit 18 hoofdstukken, waarbij beeld en tekst elkaar aanvullen. Voor oud Enkhuizers een bron van herkenning en voor nieuwe Enkhuizers een mooie kennismaking met hun stad. De ruilmiddag bij AH is u vast niet ontgaan. Velen, jong en oud, probeerden om hun dubbele stickers om te ruilen voor missende plaatjes. Het was een drukte van belang. Zelfs in het NRC verscheen er een berichtje over.

Ruilhandel

Op de zaterdag erna was er in en buiten de Waag een levendige ruilhandel. Vrijwilligers zijn vooraf bezig geweest om alle plaatjes uit te zoeken op nummer en daar stapeltjes van te maken. Een heidense klus waar vele dagen aan gewerkt is. Hierdoor konden velen met een vol album naar huis. Helaas: nog niet iedereen, dus er werden nog twee ruilochtenden in de Waag georganiseerd. In de maanden april en mei werden deze druk bezocht om albums vol te maken.

Digitale collectie

Het is fijn dat zoveel foto’s bewaard zijn gebleven. Binnen het archief van Oud Enkhuizen is Siem Duys een ware verzamelaar. Het mooie is dat hij deze foto’s allemaal digitaliseert en dat u ze kunt terugvinden op onze website www.oudenkhuizen.nl onder het kopje archief.


Charissa Franke-Roskam

Namens het archiefcollectief.

Afbeelding