Heel Noord-Holland wordt één grote buitenspeelplaats!
Heel Noord-Holland wordt één grote buitenspeelplaats! (Foto: Buitenspeeldag)

Meld je gemeente aan en doe mee met de Nationale Buitenspeeldag

BOVENKARSPEL / REGIO - De landelijke, Nationale Buitenspeeldag vindt plaats op woensdag 8 juni. Op deze dag worden er in heel Nederland straten afgezet voor kinderen, om zo de aandacht te vestigen op de situatie van kinderen in het verkeer. Tijdens de Nationale Buitenspeeldag krijgen kinderen de kans om voor één keer in het jaar echt op straat te kunnen spelen, zonder op te moeten passen voor o.a. auto’s, fietsers en brommers. Sociaal cultureel centrum ‘t Stadsplein organiseert net als voorafgaande jaren ook een Buitenspeeldag; dit keer op Het Streekplein bij winkelcentrum Het Streekhof in Bovenkarspel.

'De Happy Zomer Spelen in Bovenkarspel'

Als thema is dit jaar door het Streekhof 'De Happy Zomer Spelen' gekozen. Kinderen kunnen de hele middag de leukste spellen doen zoals bloemen vaasjes gooien, verkleed racen, een kralen of bloemen krans maken, voetbal spel spelen, schminken, de stormbaan en nog veel meer. De toegang is gratis. Van de gemeente is een vergunning uitgedeeld, dit houdt in dat op woensdag 8 juni het Streekplein vanaf 13:00 uur tot 16:00 uur het decor zijn van een feestelijke middag, met muziek, sport en spel voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. 

Landelijk

Nickelodeon en Jantje Beton roepen zoveel mogelijk kinderen op om woensdag 8 juni te gaan buitenspelen. Dat kan gewoon op het pleintje in de buurt, of bij een van de georganiseerde activiteiten. Paramount zenders Nickelodeon en Nick jr. gaan ieder jaar tijdens de Buitenspeeldag op zwart om buitenspelen te stimuleren. En om ervoor te zorgen dat kinderen geen huiswerk hebben die dag, is er de 'geef ons geen huiswerk op woensdag 8 juni' brief. Deze kunnen kinderen downloaden, en aan hun meester of juf geven. De vroegere Straatspeeldag is opgegaan in de Buitenspeeldag.

'Recordpoging langste hinkelbaan van Nederland'

Nickelodeon en Jantje Beton roepen samen speeltuinen, buurten, ouders, scholen, clubs, bedrijven, gemeenten en iedereen die spelen leuk en belangrijk vindt op om een Buitenspeeldag-activiteit te organiseren. Zoals oudhollandse spelletjes als blik gooien en spijkerpoepen. In Den Helder kun je bijvoorbeeld op de Buitenspeeldag lopen over het Blote Voeten pad en kruipen door het wilgenparcours. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gaat samen met 260 leerlingen proberen om het record voor 'langste hinkelbaan van Nederland' te verbreken. Hiervoor wordt in totaal 900 meter aan hinkelbaan gemaakt met stoepkrijt. Dit zijn slechts twee van de vele leuke activiteiten die worden georganiseerd in de provincie Noord-Holland. Alle aangemelde activiteiten zullen op de landkaart staan die is terug te vinden op de website: www.jantjebeton.nl/ik-wil-spelen/de-buitenspeeldag/over-de-dag.

Doe mee

Kinderen en volwassenen kunnen ook zelf een activiteit organiseren. Meld deze aan via de website en zet heel Noord-Holland als één grote speelplek op de kaart. Op de Buitenspeeldag is alles mogelijk! Iedereen die kinderen een waanzinnige dag boordevol plezier wilt bezorgen kan meedoen.


Benefietconcerten Muziekkring Enkhuizen voor Oekraïne

ENKHUIZEN - Muziekkring Enkhuizen ontvangt een 80-koppig topensemble uit Oekraïne. Het Liatoshinsky Choir & Orchestra Kyiv o.l.v. Bogdan Plish speelt twee benefietconcerten op maandag 6 juni. De eerste start om 15:00 uur in de Kamerorkestensemble, Zaal 66, Breedstraat 66, Enkhuizen. De tweede is om 20:00 uur, Voltallig koor en orkest, Zuiderkerk, Zuiderkerksteeg 1, Enkhuizen. Kosten kunnen variëren.

Het Liatoshinsky Choir & Orchestra Kyiv komt naar ons land op uitnodiging van het Apollo Ensemble. Om aandacht te vragen voor hun land in oorlog. Het 80-koppige gezelschap behoort tot de beste ensembles van Oekraïne en verzorgt van 2 t/m 9 juni 2022 optredens onder meer in Almere (tijdens Floriade), Lelystad, Utrecht, Hoorn en Enkhuizen! De opbrengst van de alle concerten gaat naar Giro 555 en is bestemd voor de wederopbouw van Oekraïne.

Middagvoorstelling

’s Middags om 15.00 uur speelt voorafgaand aan het grote concert een aantal musici van het orkest in Zaal 66 hun favoriete kamermuziek. Muziekkring Enkhuizen biedt u een unieke kans om topmusici van dichtbij te mogen beluisteren. Na afloop van het concert wordt u getrakteerd op authentieke “Borsjtsj” gemaakt door onze Oekraïense gastkoks, die nu in Enkhuizen verblijven.

Avondvoorstelling

’s Avonds om 20.00 uur vult de Zuiderkerk zich met de mooiste Oekraïense klanken. Het koor en het orkest vertolken in volledige bezetting voor u werken van verschillende klassieke en hedendaagse Oekraïense componisten. 


Het hoofdzakelijk klassieke programma bevat ook enkele jazzstukken. Het openingswerk WE ARE!, tevens de titel van de concerttournee, is gebaseerd op het Oekraïense volkslied.

Reserveren

Reserveer via programmering@muziekkringenkhuizen of koop direct kaarten via de website: www.muziekkringenkhuizen.nl. Kosten kunnen variëren van 10,- euro (tot 18 jaar) tot 45,- euro.

Afbeelding