Wil vertelt bezoekers graag over de diverse hoeden in haar museum.
Wil vertelt bezoekers graag over de diverse hoeden in haar museum. (Foto: RG-Fotografie)

Wil Gorter vertelt interessante verhalen over hoeden in ‘Zet ‘m Op’ in Andijk

Algemeen

Welk meisje vindt verkleden nou niet leuk? Als prinses, Mega Mindy of Ladybug? Vroeger was dat meer in de kleren van je oudere zus of zelfs van je broer. Je had mazzel als je moeder of tante goed kon naaien. Dan had je echte verkleedkleren. Wil Gorter (69) uit Andijk was ook een meisje die zich graag verkleedde en betrad het podium om op te treden.

 ”Ik kom oorspronkelijk uit Venhuizen”, zegt Wil, “en natuurlijk vond ik het leuk als klein meisje om me te verkleden. En dan trad ik daarmee op. Stukjes doen, op zang zat ik, en dan optreden met uitvoeringen. Of met mijn club, en als we op kamp gingen, meedoen met stukjes. Tijdens familiefeesten... herinneringen in overvloed.”

Onderwijs

Na de lagere school ging Wil naar de ULO. “En daarna direct werken. Van thuis uit werd niet zo gestimuleerd om verder te leren”, legt Wil uit. “Ik had wel onderwijzeres willen worden. Maar werkte eerst bij de Rabobank, toen nog Raiffeisenbank denk ik, in Bovenkarspel. Later werkte ik bij Vroling in Hem. Toen ik trouwde deed ik los werk, we hadden namelijk geen auto. Toen de kinderen op school zaten, zat ik in de oudercommissie en gaf acht jaar handenarbeid in groep 3. Tevens zat ik in de overblijfcommissie, die hebben we in die tijd hebben opgezet. Belangrijk was dat ik bezig bleef.”

Fascinatie voor hoeden

Wil en haar man Cor wonen al vijftig jaar op het Hornpad. Hun vier kinderen hadden ook verkleedkleren. “Onze kinderen ruimden de kleren wel op, maar die propten ze dan in een zak. De hoeden die erin zaten verkreukelden helemaal. Zo keek ik die zak eens door, en van alle hoeden was er nog maar eentje die nog goed in model was. Ik denk dat de fascinatie er zomaar is ingeslopen, want daarna kocht ik zomaar als ik een mooie hoed zag op een (rommel)markt, er eentje bij. Of ik vroeg voor mijn verjaardag een hoed of van Sinterklaas. Mensen kregen het door en brachten soms spontaan een hoed die ze toch wegdeden. Zo groeide mijn verzameling en raakte ik steeds meer geïnteresseerd in allerlei soorten hoeden. We bezochten ook museums in andere landen. Bekeken de hoeden in films met andere ogen, boeken met hoeden, spellen met hoeden en ga zo maar door.”

Hoedenmuseum

Aan vriendin Bets Dekker-de Vries deelde Wil haar plannen dat ze voor zichzelf wilde beginnen. “Haar man Dirk werkte bij Heddes Bouw. Kees Heddes van dat bedrijf stopte ermee. Hij had veel ondernemerservaring en wilde daar wat mee doen. Bets vertelde aan Kees mijn hoedenmuseum-plannen,. Hij zei: ‘die vriendin Wil van jou mag ook komen op de ondernemerscursus’. Ik leerde veel van Kees. Aangezien ik mijn Middenstandsdiploma al een jaar na mijn ULO-diploma had, werd de datum van de oprichting vastgesteld op 23 augustus 2001. Tegelijkertijd bedachten we de naam ‘Zet ‘m op’. Op de ondernemerscursus bedacht ik de reclamezin: Hoedje, petje, baretje, ga naar Wil, wat let je? voor de verhuur van mijn hoeden.”

Leren

Wil houdt van dingen maken, veel verschillende dingen. “Toen de jongste naar school ging, nam ik ‘hoedenles’. Ik wilde weten hoe ze werden gemaakt. Ik volgde een opleiding voor Modiste (hoedenmaakster) aan het modecollege Ans Apeldoorn in Alkmaar. Momenteel volg ik een cursus in Soest. Op de Vertelacademie in Utrecht volgde ik workshops om beter te vertellen aan groepen. Van In Holland kreeg ik thuis les. Ik wilde het nog beter of anders doen bij mijn presentatie van mijn hoeden. Ook had ik zangles, want ik zing als ik een hoedenpresentatie geef.”

Hoeden met een betekenis

Hoeden draagt men tegen de zon of kou, om er mooi uit te zien, maar sommigen hebben ook een betekenis. Een agent draagt een politiepet, een jarige een verjaardagshoed. Wie vroeger een bonnet droeg, was pastoor of priester. Tijdens een lezing zet Wil een hoed op en vertelt daarover. Ze reist het hele land door en geeft lezingen aan een breed publiek.

Het hoedenmuseum ‘Zet ‘m Op’ is te vinden aan Hornpad 11 in Andijk. Niet alleen zijn daar hoeden te bezichtigen, maar ook alles wat daarmee te maken heeft: spelden, dozen, platen, boeken, enz. Meer informatie is te vinden op https://www.hoedenmuseum.nl/