Volgend jaar zijn de Waterweken in Medemblik op 11,12,13 augustus.
Volgend jaar zijn de Waterweken in Medemblik op 11,12,13 augustus. (Foto: Robert Gieling)

Verslag dertiende editie Westfriese Waterweek Medemblik

MEDEMBLIK - Onder heerlijke subtropische temperaturen en met een swingend dixielandorkest beleefde de dertiende Westfriese Waterweek in Medemblik vrijdagavond een fantastische opening met Food aan de Kade. Langs de Oosterhaven genoten honderden bezoekers van de diversiteit aan gerechten bij de foodstands en foodtrucks, waarbij de nieuwe opzet enthousiast werd ontvangen. Wie culinair wilde, kon culinair met onder andere oesters, sushi of soep, maar er was ook meer dan genoeg belangstelling voor de hamburger-foodtruck en de originele poffertjeskar. Kortom, een gouden greep van de vrijwilligersorganisatie van de Waterweek Medemblik.

De tropische temperaturen tijdens de tweede dag van Waterweek Medemblik zorgden ervoor dat de belangstelling voor de nautische dag iets achterbleef bij voorgaande edities. De belangstelling voor het Oosterhavenconcert overtrof daarentegen alle verwachtingen. Tijdens de Nautische dag waren vooral de rondvaarten in de havens en op het IJsselmeer in trek; een licht briesje zorgde voor de nodige verkoeling. Verkoeling op de kade moest vooral komen van de vele grote parasols en de bomen. Desondanks was de belangstelling voor Optimist on Tour verheugend groot en mochten ook onder andere het miniatuur-stoomtreintje, de Kamper Kogge en de historische reddingsboten tevreden zijn. Het publiek kwam door de hitte begrijpelijk minder massaal naar de Oosterhaven, maar desondanks een geslaagde middag. De Compagniezangers en de indrukwekkende The Arthur Troops Pipes and Drums doedelzakband uit Alkmaar zorgden voor muzikale verkoeling.

Het Oosterhavenconcert kende een ongelooflijk grote belangstelling zowel rondom het ponton in de sloepen en schuiten, als op de kade. Het duizendkoppige publiek genoot met volle teugen van een kwalitatief hoog concert waar door K.S.M. samen met Karin Bloemen, Silvana Gonçalves da Costa en Marco Hage een zeer gevarieerd programma werd gepresenteerd. Toen ver na half elf de artiesten en dirigent Henk Ummels in de welverdiende bloemen van de gezusters Bos werden gezet, kon voorzitter Bert de Jong terugkijken op een topavond. Dankzij de medewerking van de Stadshavens Medemblik bleef tot middennacht de Westerhavensluis draaien en konden alle boten en schuiten tijdig naar huis en bleef het nog lang onrustig in het Medemblikker achterland.

Drakenbootraces 

Zondag streden 14 achtmansdrakenbootteams om de felbegeerde Waterweek wisselpeddel. Slechts twee dames streden hun strijd in drie onderlinge wedstrijden, waarbij de gezamenlijke tijd uiteindelijk de winnaars zou aanwijzen. Bij de gemengde teams kwam ieder team twee keer in de baan in de Oosterhaven en ook hier bepaalde de gezamenlijk de uiteindelijke halve finalisten. Tijdens de onderlinge wedstrijden was zowel bij de dames als de gemengde teams het krachtsverschil soms minimaal en moest regelmatig een finishfoto uitsluitsel brengen. Bij de dames bleek uiteindelijk het damesteam van Fit by Breg net iets sterker dan de dames van Habbekrabs, al verdiende het laatste team met hun uitdossing als pleister op de wonde nog wel de SPAR-spiegel voor de mooiste uitdossing van alle teams.

Bij de gemengde teams waren beide halve finales ongelooflijk spannend en bleken de verschillen aan het einde van de finishlijn slechts om tienden van seconden te gaan. De eindstrijd tussen het team van Fit by Breg en Vereenigde Medembliksche Compagnie (VMC) moest uiteindelijk de finishfoto uitsluitsel geven. Het verschil bleek namelijk slechts 0,03 seconde en was alleen door middel van de finishfoto te achterhalen en viel uit in het voordeel van het team van Fit by Breg. Hiermee ging dus de tweede wisselbeker en peddel naar deze Medemblikker sportschool. De prijzen werden na afloop uitgereikt door wedstrijdcoördinator Roelandt Paarlberg.

Voorzitter Bert de Jong kon tevreden terugkijken op een bijzonder geslaagde dertiende editie van de Westfriese Waterweek Medemblik.