Kinderdorp Opmeer is weer terug van weggeweest.
Kinderdorp Opmeer is weer terug van weggeweest. (Foto: aangeleverd)

Kinderdorp Opmeer organiseert huttenbouw op recreatieterrein De Weijver

OPMEER - Na 2 ‘Corona-edities’ waarbij kinderen met hun vriendengroep in eigen tuinen een hut bouwden vindt van dinsdag 23 augustus tot en met vrijdag 26 augustus weer ‘ouderwets’ Kinderdorp Opmeer plaats op het Recreatieterrein De Weijver. Dit jaar doen er bijna 500 kinderen mee uit de gehele gemeente Opmeer. Zij worden begeleid door bijna 100 vrijwilligers.

Kinderdorp in de Ruimte

Dit jaar is het thema ‘Ruimte’ leidend voor alle kinderen die hun eigen hut timmeren. Alle groepsnamen zijn hierop aangepast en ook de aankleding van het terrein leent zich helemaal voor dit thema. Tijdens de week zullen de begeleiders ook helpen de hutten met mooie versieringen en schilderingen ‘buitenaards’ te maken. Natuurlijk zijn er ook de vaste activiteiten, zoals natuurlijk het timmeren, zwemmen in het Woudmeer en de Talentenjacht. Vanwege de aanhoudende droogte zijn helaas de brandweerspellen afgelast, zodat hier geen water voor gebruikt wordt.

Bewustwording

Tijdens de week vindt er nog een nieuwe activiteit plaats waarin de kinderen zich meer bewust worden van de hoeveelheid plastic afval die ze thuis hebben, maar ook hoeveel plastic er tijdens Kinderdorp wordt achtergelaten. Daarom heeft de organisatie de inkoop verduurzaamt. Plastic flessen zijn niet meer toegestaan. Er komt een tappunt waar alle kinderen en vrijwilligers hun eigen meegenomen bekers of Doppers kunnen vullen. Ook zal tijdens de ‘Plastic activiteit’ al het afval dat ze tijdens de week hebben opgehangen worden aan Plastic bomen. Hierdoor ontstaat een feestelijk tafereel, maar wordt ook duidelijk hoeveel plastic er als verpakking rondom producten zit. Zo probeert Kinderdorp zelf stap voor stap minder afval te produceren, maar dit tegelijkertijd op een leuke manier mee te geven aan de kinderen.

Lichtjesoptocht

Om dit jaarlijkse spektakel extra mooi af te sluiten vindt op voordat de slaapnacht plaatsvindt de Lichtjesoptocht door Hoogwoud heen. Om dit een groot feest te maken en volledig te laten passen binnen het thema ‘Kinderdorp Opmeer in de Ruimte’ mogen alle kinderen die meelopen zich verkleden als hun ruimtevaarder. Ook het schminkteam staat klaar om alle lachende gezichtjes om te toveren in prachtige astronauten of zelfs spaceshuttles. “We hopen niet alleen het publiek iets moois te geven om naar te kijken wanneer de honderden kinderen en vrijwilligers met lichtjes door de straten van Hoogwoud trekken. Het zou leuk zijn als alle omwonenden langs de route hun tuinen een gezellige sfeer mee geven. Een aantal straten in Hoogwoud doet ieder jaar (behalve dan de 2 coronajaren) mee aan de lichtjesshow. In tuinen verschijnen lantaarns, kaarsen of lichtsnoeren. Ook muziek is langs de route te horen. Zo maken we er met z’n alle voor iedereen een sfeervolle tocht van”, aldus de organisatie.

Route

De lichtjestocht start donderdag om 22.30 uur in Hoogwoud. De kinderen vertrekken van recreatieterrein De Weijver en lopen de bekende route. Langs de Kaar gaat de stoet naar de Albrecht van Beijerenstraat om vervolgens naar de C. van Mieropstraat, Radboudstraat en L.H. van Catzstraat te lopen. De parade is daarna te zien langs de Burgemeester Heymansstraat, Dars, Boenluif en Overstek. De optocht eindigt weer bij het timmerdorp op De Weijver.

Kijkuurtje

Voor alle nieuwsgierige ouders en andere belangstellenden voor het timmerfestijn, is er op donderdag 25 augustus tussen 18.30 en 20.00 uur een kijkuurtje. Natuurlijk kunnen alle prachtige bouwwerken bewonderd worden, maar tijdens deze avond kunt u ook kijken bij de talentenjacht, kans maken op mooie prijzen en genieten van een kopje koffie op het terras. En heeft u geen lichtjes om uw tuin te betoveren? U kunt ze voor een klein prijsje kopen tijdens het kijkuurtje. Kijk voor meer informatie op www.kinderdorpopmeer.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding