Michael Lanting wordt belaagd door spelers van Ajax Zaterdag.
Michael Lanting wordt belaagd door spelers van Ajax Zaterdag. (Foto: aangeleverd)

'Nieuwe trainer moet peoplemanager zijn'

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. Dit artikel: de routinier.

Na omzwervingen die hem langs zes clubs voerden is middenvelder Michael Lanting (37) terug op het oude nest.

Waarom besloot je terug te keren naar het Julianapark, terwijl je ook aanbiedingen had van Derde en Tweede Divisieclubs?

“Ik ken bij Hollandia nog steeds veel mensen. Ik had het best naar mijn zin bij ODIN ’59, maar het reizen naar Heemskerk ging me tegenstaan.”

Wat trof je aan na elf jaar?

“Veel is nog hetzelfde. Maar de jeugdopleiding heeft een enorme upgrade gemaakt. Onder de jeugdspelers die met ons meetrainen bevinden zich echt een paar parels. In mijn vorige periode was er een groot gat tussen de jeugd en de selectie. Nu zie je dat ze aardig met ons mee voetballen.”

Heeft het plotselinge vertrek van hoofdtrainer Anand Jagdewsing het A-team negatief beïnvloed?

“Het is niet leuk voor spelers als een trainer opstapt. Maar ik denk dat het effect minimaal is geweest. De selectie bestaat uit veel nieuwe jongens die Anand pas kort kenden. Hij heeft bovendien zijn beweegredenen goed uitgelegd. Anand heeft de club boven zichzelf gesteld.”

Aan welke voorwaarden moet zijn opvolger voldoen?

“Het is heel belangrijk dat er een peoplemanager komt. Iemand die open staat voor teamsfeer. Verder moet hij met een goede mix van jong en oud kunnen werken, tactisch sterk zijn, aanvallend voetbal met full-press willen spelen en bereid zijn te luisteren naar assistent Hidden.”

Er werd door sommigen getwijfeld of je vanwege je leeftijd de negentig minuten nog wel kon volmaken…

“Ik heb in vrijwel alle seizoenen 32 duels helemaal uitgespeeld. Dat kan niet in een paar maanden weg zijn. Ik werk veel aan mijn conditie, ik wil niet voor schut staan.”

Wat zijn verbeterpunten?

“We zouden op een heel veld moeten kunnen trainen in plaats van een halve. Het hoofdveld is erg hobbelig waardoor het lijkt of wij niet kunnen voetballen. Dat zou sterk verbeterd moeten worden of vervangen door kunstgras.”

Wat wordt jouw toekomst?

“Ik ben een mediators-onderneming gestart en rondt dit jaar mijn studie Veiligheidskunde af. Ik sta ervoor open gesprekken te voeren wat te doen bij de jeugd van Hollandia.”

Zondag 2 oktober, 14.00 uur: Hollandia-Hoogeveen