Tijn met zijn katten Alvin en Bowie.
Tijn met zijn katten Alvin en Bowie. (Foto: aangeleverd)

Waarom wordt Dierendag gevierd?

REGIO - Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. 

Destijds werd 4 oktober uitgeroepen tot Dierendag, omdat dit de sterfdag was van Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich om het lot van arme mensen en melaatsen, maar ook van natuur en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren. 


In 1930 was het voor het eerst officieel Dierendag op 4 oktober.

Feestje vieren

Sindsdien halen veel mensen alles uit de kast om een waar feestje te vieren met hun huisdier(en). Ze krijgen een lekker kluifje, nieuwe speelgoed of kussen. Altijd leuk om je huisdier te verwennen! Loop daarom eens binnen bij de dierenwinkel in de buurt en koop iets lekkers voor jouw liefste huisdier. Gelukkig zeggen heel veel mensen dat het voor hun huisdier iedere dag dierendag is, zo hoort het. Blij beestje, blije eigenaar tenslotte!

Slijmen bij de buren

Op de foto Tijn Rumping (13) uit Hoorn met zijn katten Alvin en Bowie. Alvin is een mainecoon en Bowie een ragdoll. Tijn: “Ze zijn heel lief maar ook heel gek. Mijn moeder heeft de achtertuin afgezet zodat ze niet kunnen ontsnappen. Alvin is bang buiten de tuin. Bowie niet, die klimt er gewoon overheen en gaat dan slijmen bij alle buren haha! Alvin is de stoerste, hij vangt muizen, motten en kikkers. We proberen ze wel levend te redden elke keer. Ze houden heel erg veel van spelen, rennen, heel veel aaien, maar het meest van eten! Als het bijna etenstijd is springen ze bovenop ons, zodat we het niet vergeten. Alvin is soms net een hond, hij gromt als er aangebeld wordt, daar moet ik altijd heel erg om lachen. Bowie is aan één oog blind, dat gebeurde net na zijn geboorte, maar daar heeft hij geen last van hoor."