Veel mensen ervaren het schrijven van een motivatiebrief als een lastig klusje.
Veel mensen ervaren het schrijven van een motivatiebrief als een lastig klusje. (Foto: Pixabay)

Vijf tips voor een goeie korte motivatiebrief

REGIO –Op zoek gaan naar een nieuwe baan, is een leuke uitdaging. Alleen een motivatiebrief schrijven is voor velen een lastige klus, want je wil uit de stapel brieven opvallen. Wat is nu een goeie brief, zodanig dat je bij de eerste selectie zit.

De vijf tips voor een goeie korte motivatiebrief zijn:

Herhaal niet je CV. Het is niet nodig om de informatie die al op je CV staat, nog een keer in je brief te zetten.

Vermijd clichés, dooddoeners en inkoppers. Zorg ervoor dat alles wat je opschrijft, er ook écht toe doet. Laat inhoudsloze clichématige zinnen weg. Vermijd zinnen als: ‘Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging’ of ‘Ik ben een echte spin in het web’.

Richt je op wat de werkgever zoekt. Benoem niet wat je zoekt in een functie, maar overtuig de lezer ervan dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. 

Beschrijf niet alle redenen waarom jij perfect voor deze baan bent. Als je een korte motivatiebrief wil schrijven, moet je selectief zijn. 

Overtuig de lezer ervan dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie

Maak keuzes: kies maximaal drie kenmerken die écht belangrijk zijn voor de werkgever. Geef voorbeelden, vertel waaruit blijkt dat jij over die ene eigenschap beschikt die de werkgever zoekt.

Pas je brief aan op de vacature. Dit geldt voor een korte motivatiebrief nog wel het meest: laat je brief aansluiten op de vacaturetekst, zodat je zo relevant mogelijk bent. 

Soms hoef je bij een sollicitatie geen losse brief mee te sturen en volstaat alleen je CV. In die gevallen kan het handig zijn om een korte motivatie in de begeleidende e-mail te geven. In zo'n sollicitatiemail zijn plaatsnaam en datum niet belangrijk. Uiteraard blijven een nette aanhef en afsluiting wel nodig.