Een drugspand in een keurige woonwijk.
Een drugspand in een keurige woonwijk. (Foto: Rodi Media/LvG)

Misstanden vastgoedsector? Meld Misdaad Anoniem

Algemeen

Meld Misdaad Anoniem (M.) start samen met de gemeenten in de regio en private sector een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in Westfriesland worden panden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De huur en aankoop wordt mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. Dit leidt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt.  

Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies

Intimidatie voor werknemers

De burgemeesters van Westfriesland benadrukken hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit: “Er gaat veel ellende schuil achter dit soort praktijken. Er is vaak sprake van intimidatie voor werknemers en andere onveilige situaties. Naast het feit dat dit leidt tot oneerlijke concurrentie, financiële schade en grote imagoschade voor de sector”.

Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost. Meld Misdaad Anoniem is te bereiken via tel. 0800- 7000 of kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl .