Als je niet meer weet hoe je verder moet, kan je een beroep op de SOM doen.
Als je niet meer weet hoe je verder moet, kan je een beroep op de SOM doen. (Foto: Adobe Stock)

SOM in gemeente Medemblik is op zoek naar 50-plussers die meedenken

Algemeen

Stichting Samenwerkende Ouderen Medemblik (SOM) is een stichting die de belangen van alle ouderen van de gemeente Medemblik behartigt. Het bestuur bestaat momenteel uit vier heren en drie dames die de ouderen in alle zeventien kernen vertegenwoordigen. Zij worden ondersteund door opbouwwerkers van de gemeente.

Na twee jaar corona en de bijbehorende ellende gaat de SOM in september het nieuwe seizoen in. In de SOM zitten gedreven mensen die zich inzetten voor hun gemeenschap. Ze willen graag mensen helpen die tegen dingen aanlopen waar ze zelf niet uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan belastingformulieren invullen. Wie dat niet lukt, kan zich wenden tot de SOM.

Samen overleggen

Uit de kernen Onderdijk, Andijk, Abbekerk, Nibbixwoud, Hauwert en Twisk heeft de SOM nog geen bestuurslid. “Het is fijn als we in elke kern een bestuurslid hebben”, laat Cisca Groeneveld weten. “Harry Vrieze, Marijke Langedijk, Cor van Putten, Juul Kampstra, Cor Hoogland, Nicolette Swart, en natuurlijk ikzelf, zijn de contactpersonen in hun kernen. Mensen die bijvoorbeeld willen weten hoe ze een kangoeroewoning kunnen realiseren en bij de gemeente tegen regels aanlopen waardoor ze door het bomen het bos niet meer zien. Dan heeft de SOM de mensen om ze te ondersteunen en dingen uit te zoeken. We zijn met een aantal mensen en kunnen samen overleggen hoe we dat oppakken. Maar we hebben nog meer mensen nodig.”

Uitbreiding bestuur

De taken van de SOM bestaan uit een breed gebied. “Hoe meer onze mensen kennis hebben van wonen, welzijn en zorg, hoe beter we de ouderen kunnen helpen in onze gemeente. Onze bestuursleden zijn al wat ouder en voor de toekomst willen we graag 50-plussers verwelkomen die de problemen oppakken en ermee aan de slag gaan. Wat te denken van de energieregeling van de gemeente. Sommigen weten niet of ze daar in aanmerking voor komen en hoe ze dat moeten regelen. De SOM vindt eigenlijk dat de gemeente tekort schiet in de informatie die aan de inwoners wordt gegeven. Het is summier en voor sommigen moeilijk te vinden. Aan ons de taak om in gesprek te gaan met de gemeente om dat te verbeteren.”

Advies

Cisca is altijd zeer betrokken met de ouderen in haar dorp Midwoud. Ze is een vraagbaak voor hen en aangesloten bij meerdere ouderenbonden. Ze geeft hen graag advies en gaat ook op pad met ouderen. Een bekend gezicht en dat merkt ze, de ouderen weten haar te vinden. “Ik snap de problemen van de ouderen en wij hebben de connecties in het gemeentehuis, zo blijven de lijntjes kort. Ook met andere instanties samenwerken of ze ondersteunen, bijvoorbeeld Zorg Zoals de Westfries het Wil. Zij hadden laatst een artikel over ouderenwoningen. Die zijn hier veel tekort en daar moet echt wat mee gedaan worden.”

Bijeenkomst

De SOM gaat eens per maand in overleg met de gemeente. Het gesprek is donderdag 29 september met wethouder Yannick Nijsingh. “Belangrijk is dat we in gesprek blijven met de gemeente. Is het niet over woningen is het wel over huisvuil of parkeervergunningen. Op het Westereiland zijn meer vergunningen vergeven dat er parkeerplaatsen zijn. Tenslotte is het in deze tijd zo dat bijna elk gezinslid van 18 jaar en ouder een eigen auto heeft. Ouderen zijn dan de dupe en moeten verder lopen dan nodig voordat ze bij hun woning zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn.” 

Helpen?

Wie 50 jaar en ouder is en graag ouderen wil helpen met ideeën, problemen of misstanden, kan zich aanmelden bij de SOM. Meer informatie? Neem contact op met het secretariaat van de SOM: seniorenNKL@ziggo.nl of tel. 0229-201519.

Een oudere met een probleem op het gebied van wonen, welzijn en zorg, kan zich wenden tot de SOM.