Marktwerking

De marktwerking, over dat alles ontglipt mij het geheel, namelijk marktwerking is in de economie het tot stand komen van een evenwichtsprijs voor een goed of voor een dienst, wanneer er een gegeven verhouding bestaat tussen vraag en aanbod. Ga er maar aan staan als jong beginnend gezin.

Op zijn Westfries gezegd: 'Als je de biene onder het gat hewwe', dan is het normale leven te doen. Maar de huizenprijzen blijven nog steeds stijgen. Wie rekenen heeft geleerd, concludeert dat dit niet goed kan gaan. Huren, als je al een huis kan krijgen, wordt voor Jan Modaal bijna onbetaalbaar. Dan moet er nog gekookt en gestookt worden en gezien de inflatie, wat weer tot een loonspiraal leidt, heeft weer prijsstijgingen tot gevolg. De streekbussen reden in het verleden meer dan voldoende en tot tevredenheid door onze dorpen. Op tijd en betaalbaar. Denk terug aan de PEN, onze vroegere elektrische leverancier, die zonder problemen werkte. Nu moet er zo nodig gesplitst en verkocht worden vanwege de goedkopere marktwerking! Alleen ons water de bekende PWN is nog hetzelfde. En wat blijkt... betaalbaar! Nu zijn er allerlei particuliere bedrijven en hun ingewikkelde constructies om alles in goed banen te leiden. Of is het lijden? Gas wat van ver weg komt, terwijl er in ons eigen land meer dan voldoende is. Begrijpelijk dat de Groningers er niets van willen weten, als ik daar woonde, dacht ik hetzelfde. Gewoon doen met onze energiebelasting wat moet, uitdelen aan de eigenaren voor de geleden schade.

De oplossing is eenvoudig: betaal zonder gezeur alle geleden schade aan de bewoners daar en ook de toekomstige schade. Zet de gastoevoer open. Het geld dat wordt verdiend gedeeltelijk reserveren voor de mogelijke aardbevingen daar, lijkt me. Eenieder die woont in het aardbevingsgebied, krijgt het gas ook nog eens gratis! En alle Nederlanders, ook de Groningers, komen de koude dagen zo wel door.

Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.