De leerlingen leerde van alles over het riool.
De leerlingen leerde van alles over het riool. (Foto: aangeleverd)

Leren over het riool op De Langereis

KOGGENLAND - De jongste leerlingen van OBS De Langereis hadden een bijzonder uitstapje. Zij kregen een presentatie van een rioolexpert van de gemeente Schagen en leerden over dit ingenieuze systeem. Ook werd er een rioolputdeksel geopend om in het riool te kijken en weer op school terug werden er vers gebakken rioolkoekjes gegeten en kreeg iedere leering een voorleesboekje over de riolering.

De leerlingetjes spelen en leren al een langere tijd over over water. Deze keer stond de riolering centraal. Maar wat is riolering? Een deskundige en ouder van school heeft in de groep, met behulp van een prachtige presentatie de werking van het rioolsysteem uitgelegd. De kinderen leerden onder andere dat het riool geen alleseter is en je dus goed moet letten op wat je wel en niet doorspoelt door de WC.


Na de presentatie gingen de kinderen op pad om naar onderdelen te kijken die bovengronds zichtbaar zijn van het rioolsysteem. Natuurlijk keken ze ook in het riool. De beheerder van de riolering in de gemeente Koggenland stond al op de leerlingen te wachten en opende een rioolinspectieput. De kinderen reageerden verbaasd en vol verwondering hoe diep het riool wel was en wat hoeveel water er doorheen stroomde. Op dat moment regende het ook dus er kwam veel water in het riool. Daarna zijn de kinderen nog bij een rioolgemaal geweest. Eenmaal terug op school genoten de kinderen van zelfgebakken rioolkoekjes en kreeg iedere leerling een voorleesboekje voor de onderbouw van Beer en Staartje dat over de werking van de riolering gaat en waarin ze op luchtige wijze leren dat vochtige doekjes, maar ook vet, verf en medicijnresten niet in het riool thuishoren. 


Het boekje is gesponsord door de gemeente Koggenland.