Jelle Beemsterboer verlaat de politiek en stelt zich niet verkiesbaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022.
Jelle Beemsterboer verlaat de politiek en stelt zich niet verkiesbaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022. (Foto: Victor Sassen)

Wethouder Jelle Beemsterboer verlaat de politiek: ‘Tijd voor iets nieuws’

Algemeen

SCHAGEN - “Na 16 jaar te hebben mogen werken aan een betere gemeente is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Na de verkiezingen in maart zal ik niet opnieuw beschikbaar zijn voor het wethouderschap.” Dat laat Beemsterboer (CDA) weten op zijn Facebookpagina.

Met een goed gevoel naar een nieuwe uitdaging

Wie de lokale politiek een beetje volgt, kan niet om hem heen. Beemsterboer, sinds 2006 actief als raadslid en sinds 2014 wethouder voor Ruimte en Economie, gooide hoge ogen als het gaat om het realiseren van diverse grote projecten. Denk aan de Harenkarspelweg, de supermarkt in Waarland, de verhuizing van Hazera, de uitbreiding van Kolksluis, het vergunnen van Buitenvaert, de woningbouw in Callantsoog, het dorpsontwikkelplan Oudesluis, het nieuwe plein in Groote Keeten, plannen voor de Zwerm, appartementenbouw bij Oudshoorn, vergunnen van ’t Zand Noord, de Remmerdel, het nieuwe glas en nog heel veel woningbouwlocaties. 

“Het versnellen van de woningbouw is een enorm project geweest en is een voorbeeld voor veel andere gemeenten. Het project Pallas was erg bijzonder om aan bij te mogen dragen, net als de Energy & Health Campus. Voor alle projecten in het dorp Petten kan ik zeggen dat ik de verandering van het dorp tot volwaardige badplaats graag veel sneller had gezien, al ben ik er van overtuigd dat het zal gaan. Ik heb zoveel mooie mensen mogen ontmoeten en zoveel mogen leren van en over hen.”

Landelijke verkiezingen

Anderhalf jaar geleden startte Beemsterboer nog een campagne om voor het CDA in de Tweede Kamer te komen. Wegens een tegenvallende plek op de verkiezingslijst, hoopte hij met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in te komen. “Dat is helaas ook niet gelukt, er zijn in maart vorig jaar in totaal 6.275 mensen geweest die op mij persoonlijk gestemd hebben. Maar ik ben er super trots op dat al deze mensen toch op mij gestemd hebben.’’

Geen concrete aanbiedingen

De ambities van de ervaren politicus liggen echter niet meer bij de politiek. “Ik wil me richten buiten de politiek, al zal het werk wel relevant voor de samenleving moeten zijn. Ik sluit niet uit dat ik ooit weer terugkeer in de politiek, maar dan zou het echt weer op mijn pad moeten komen.”  Omdat Beemsterboer zijn besluit pas deze week bekend heeft gemaakt zijn er nog geen concrete aanbiedingen aan het adres van de inwoner uit Tuitjenhorn binnengekomen. “Ik ben de komende maanden ook nog gewoon aan het werk bij de gemeente, dus ik houd me daar nog niet mee bezig.’’

Grote eer

“In onze gemeente zien mensen elkaar nog staan, wordt er veel samen georganiseerd en gunnen mensen elkaar de ruimte. Dat is iets om trots op te zijn en te koesteren. Ik hoop en verwacht dat we dat met elkaar blijven doen, juist in moeilijke tijden zoals we de laatste jaren meegemaakt hebben. Onze gemeente Schagen heeft een ideale schaal om daarbij aan te sluiten, klein genoeg om korte lijnen te hebben tussen inwoners en de politiek. Groot genoeg om een serieuze rol te spelen in de regio en slagkracht te hebben bij uitvoering van projecten. Het is een grote eer om de afgelopen 16 jaar mee te hebben mogen bouwen aan de gemeente.”

Steun en kritiek

Ondanks pittige vraagstukken en verhitte discussies en debatten, heeft de wethouder altijd veel steun ervaren voor het politieke werk. “Natuurlijk is er ook altijd kritiek en is niet iedereen het met politieke besluiten eens. Daartegenover staat dat veel mensen juist wel complimenten uitspreken en blij zijn dat de gemeente knopen doorhakt. Veel zou niet gelukt zijn zonder de constructieve houding en inhoudelijke samenwerking binnen de gemeenteraad. In relatie tot veel andere gemeenten is de Gemeenteraad van Schagen over het algemeen inhoudelijk goed op de hoogte, geïnteresseerd in mensen en staat zij open voor argumenten. Ik verwacht dat dit blijft, maar weet dat dit constante aandacht zal blijven vragen.”

Nieuw talent

“Alles afwegende overheerst de wens om weer nieuwe uitdagingen aan te gaan, nieuwe dingen te leren en andere vaardigheden te ontwikkelen. Daarmee is het ook voor de gemeente goed dat ik niet op basis van de opgedane routine door zal gaan. Er zijn weer veel andere talenten, waaronder CDA lijsttrekker Puck de Nijs, die de gemeente zullen verbeteren op de punten die ik niet gezien heb en verder zullen bouwen op datgene dat goed gaat.”

De komende maanden blijft Beemsterboer zich volop inzetten voor de gemeente Schagen. “Er zijn nog dossiers die ik af wil ronden of een flinke zet in de goede richting wil geven. Daarna komen er vast weer nieuwe kansen op mijn pad, wat dat is weet ik nu nog niet. Best spannend, maar ik ga de vernieuwing graag aan met steun van mijn vrouw Renée en onze drie prachtige kinderen. “