Prachtig aanblik op de Schager Viskraam. Historie sinds 1875, exclusieve gerechten en toch laagdrempelig.
Prachtig aanblik op de Schager Viskraam. Historie sinds 1875, exclusieve gerechten en toch laagdrempelig. (Foto: aangeleverd)

Zomaar een viskraam? Nee, dat is P. Bond en Zonen allerminst

SCHAGEN - Een bedrijf waar je lekker laagdrempelig kan praten over van alles en nog wat, maar toch ook een viskraam waar je u tegen zegt. Het visbedrijf P. Bond en Zonen, die iedere donderdag, vrijdag en zaterdag met een kraam aan de Nieuwstraat in Schagen staat (tegenover het voormalige kantoor van Verheul), bestaat al sinds 1875. De huidige eigenaar Kees Bond (29) van de Volendammer onderneming is de vijfde generatie.

Historie sinds 1875, exclusieve gerechten en toch laagdrempelig

,,Mijn opa kwam in 1935 op de markt in Schagen te staan. Destijds werd de vis op banden per goederentrein naar Schagen gebracht. Hij kon er mooie anekdotes over vertellen, maar het is natuurlijk allemaal ver voor mijn tijd. Ik heb wel bewust een deel van de dertig jaar meegemaakt dat we bij het Makado Centrum stonden, maar met de nieuwe plek aan de Nieuwstraat is ook niet mis: een mooie zichtlocatie met direct achter de kraam volop parkeergelegenheid.”

En het is het waard om even te stoppen om een ‘visje te scoren’ en niet alleen voor een Hollandse Nieuwe, kibbeling of paling. Nee, bij P. Bond en Zonen vind je bonbons, alleen dan van zalm. Of een heerlijke zalm met ananas en chilisaus, een kabeljauwtaartje (met kabeljauw en aardappelgratin) smaakvolle paella, een visovenschotel dan wel een viscocktail op ‘zijn Bonds’. Andere specialiteiten zijn dumplings (deegpakketjes gevuld met vis), sashimi (Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren) en tonijn. Oftewel exclusieve, smaakpapillen verwennende visgerechten die ook nog eens zeer gezond zijn. ,,Vis bevat essentiële mineralen, vitaminen en eiwitten voor je lichaam plus gezonde vetten”, aldus Kees. ,,Dat is belangrijk, helemaal in deze coronatijd.”

Je kunt bij de viskraam ook diverse visschotels bestellen, van zalmbonbons en haringschotel tot een gourmetschotel van vis en een visschotel de luxe.