Joost Schrickx, geboren in Hoorn, produceerde en regisseerde de film 'Lief Indië'.
Joost Schrickx, geboren in Hoorn, produceerde en regisseerde de film 'Lief Indië'. (Foto: Melanie Schrickx)

Indische krontjongmuziek roept herinneringen op

Algemeen

MONNICKENDAM - Veel mensen kennen documentairemaker en schrijver Joost Schrickx van de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ die hij in 2017 maakte. De vader van Joost was op jonge leeftijd getuige van de moord op vijf mensen uit Hoorn door de Duitse bezetter; een vergeldingsactie voor de moord op een NSB’er. In de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ gaat hij op zoek naar het verhaal achter deze slachtpartij. Nu komt Joost, geboren in Hoorn, woonachtig in Monnickendam met een film: ‘Lief Indië’, over de tijdloze troost van krontjongmuziek.

De documentaire ‘Lief Indië’ laat zien hoe krontjongmuziek de bewoners van het Indische verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen herinneringen teruggeeft die anders allang verloren waren gegaan. Deze herinneringen betreffen zowel aangename momenten in Nederlands-Indië voor de oorlog als minder prettige en soms ook traumatische herinneringen tijdens de oorlog en de periode erna. 

Veel bewoners van Rumah Kita verlieten ooit veelal gedwongen het land dat zij mede als het hunne beschouwden om in het koude en verre Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Herinneringen aan het verloren moederland en de exodus naar Nederland worden in de film ondersteund door archiefbeelden. De film is opgebouwd rondom de voorbereiding en uitvoering van een gelegenheidsconcert van de Nederlandse Krontjong-asli groep Abadi in Rumah Kita. De film is een productie van Stichting Pelicula, in 2004 opgericht door Joost. De stichting richt zich met name op filmprojecten in brede zin die via reguliere media geen of onvoldoende aandacht krijgen.

‘Lief Indië’ gaat aankomende zaterdag in voorpremière in de Melkweg in Amsterdam en 19 april in première in Wageningen. 

Meer informatie over de film: www.liefindie.nl .


Mevrouw Bosch zingt mee met authentieke Indische Krontjongmuziek.