Mark, Marieke en Iris.
Mark, Marieke en Iris. (Foto: Simon Gaastra)
Oma’s for Future

Melkvee in de Noordmeer

Algemeen

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft  klimaatverhalen uit Waterland voor Ons Streekblad en Rodi.nl  

Vandaag ben ik op bezoek bij familie De Gier, op hun boerderij bij Broek in Waterland. We zitten gezellig in de keuken met een glas zelfgemaakte pruimenlimonade, bijzonder! De familie leeft en werkt hier al sinds 1917, Mark en zijn vrouw Marieke runnen nu een modern melkveebedrijf met 150 koeien. ‘Je bent hier buiten altijd met de natuur bezig’, zegt Marieke.  Klimaatverandering? Wat opvalt is de toename van extremen: te nat, te droog, te warm weer, en je moet het gras op de juiste tijd kunnen oogsten anders mis je voedingsstoffen. 

Marieke is graag boerin, tot haar verantwoording behoren de jonge kalveren: ik kan er heel chagrijnig van worden als het niet goed gaat, zij is dan ook trots op hun lage kalversterfte van onder de 1 procent. Mark vertelt over de zonnepanelen: zij waren de eersten die voor de coöperatie Zon op Waterland hun staldak ter beschikking gesteld hebben. Waterlanders bezitten nu aandelen ervan. Iets terugdoen voor de maatschappij, dat vindt Mark een mooi uitgangspunt en op den duur werd het gebruik van groene energie ook voor hun bedrijf aantrekkelijk.  

Den Haag kom met stabiele oplossingen voor boerenbedrijf

Rijk word je van het boerenleven niet, integendeel, in tijden met een lage melkprijs moet er geld bij. En dan dikwijls beleidsveranderingen, grote investeringen voor stikstof en als je ervan nauwelijks bent bijgekomen moet de veestapel omlaag. En ook al zullen we vanwege het klimaat minder koeien kunnen houden, hier in Waterland is de grond zo slecht dat je niet eens voedermais zou kunnen aanbouwen. We maken een rondje over het erf. ‘We hebben Bruin Swiss, Holstein en Scandinavisch Rood Bont’, vertelt Marieke, we kruisen verschillende soorten in voor stevige koeien en mooi vinden we de witrikken, een koe met een witte streep van schoft tot staart en een gespikkelde kop. 

Het is hard werken om ons van een stukje kaas te verzekeren, lange dagen, vakanties zitten er nauwelijks in en dan al die beleidswijzigingen. We zijn een rijk land en kunnen het ons best permitteren onze boeren goed te begeleiden bij de nodige veranderingen. De discussie over CO2 compensatie, in de vorm van veestapel omlaag betekent meer ruimte voor Schiphol lijkt oneerlijk. Kaas is best lekker en daar willen we ook niet compleet van af. Dus Den Haag kom met individuele, stabiele maatoplossingen, acceptabel en leefbaar voor een boerenbedrijf! 

Meer info  https://waterland.omasforfuture.eu/