Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Wie raapt zwerfvuil in Waterland?

WATERLAND - Jaap Olijve (79) is geboren en getogen in Overleek, gemeente Waterland. Hij is werkzaam geweest als timmerman bij Piet Kramer en later als leraar bouwkunde. Hij wandelt veel en zit graag op zijn racefiets. Toen zijn kinderen dertien jaar geleden naar Neede (Achterhoek) verhuisden is hij daar samen met zijn vrouw ook gaan wonen omdat het prettig is om bij elkaar te zijn en de kleinkinderen te zien opgroeien. Jaap is een actieve opruimer van zwerfvuil, dat doet hij regelmatig samen met zijn kleinkinderen Femke en Lars. Hij realiseert zich heel goed dat zij straks de microplastics in hun voorgerecht, hun hoofdgerecht en in hun nagerecht te eten krijgen. Bovendien bezorgt het hem veel voldoening om zoveel mogelijk plastic uit het milieu te halen. 

Als zwerfvuilraper, wandelend zowel als fietsend, krijgt hij veel complimenten. Samen met Femke en Lars blijft hij doorgaan met dit mooie werk. In zijn huidige regio is de hoeveelheid zwerfvuil sterk verminderd.

Via zijn racefietsmaatje maakte Jaap kennis met de app 'HelemaalGroen', die is handig en eenvoudig in gebruik (app.helemaalgroen.nl). De app registreert wie waar heeft opgeruimd en dat vindt Jaap er leuk aan, want daardoor kleurt de kaart van Nederland steeds groener. Door de app te gebruiken voelt hij zich verbonden met medeburgers die hetzelfde doen, dat werkt stimulerend. Grijpers, handschoenen, afvalzakken en een hesje worden gratis verstrekt door de gemeente. Als Jaap op bezoek is in zijn voormalige woonplaats ziet hij daar steeds veel zwerfvuil liggen en vraagt zich af wie daar iets aan gaat doen.

Waterland valt onder het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Daarnaast ligt het beheersgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) dat de ANBI Stichting HelemaalGroen ondersteunt. Hiermee wil dat Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9000- vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land, (www.helemaalgroen.nl). In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (gepensioneerd dierenarts uit de Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.

Waterland telt weinig vrijwilligers bij 'HelemaalGroen'.  Dat 'HelemaalGroen'veel potentie heeft laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 470 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen!