Deelnemers Oude Meesters Kunstworkshops aan het werk onder begeleiding van Anneke Peereboom.
Deelnemers Oude Meesters Kunstworkshops aan het werk onder begeleiding van Anneke Peereboom. Foto: Babiche Tervoort

Bijzonder zesluik over 1572 spreekt tot verbeelding

EDAM - Het resultaat van de kunstworkshops van het culturele seniorenproject Oude Meesters mag er zijn! Onder leiding van kunstenaar Anneke Peereboom creëerde een groep creatieve senioren een wel heel bijzonder kunstwerk. Het werk, een kleurrijk zesluik, staat in het teken van 1572, de geboorte van Nederland.

Docente Anneke Peereboom is dolenthousiast: "De leergierigheid van de groep viel mij echt op”. Riet, een van de deelnemers, voegt toe: “Het was zo’n uitdaging om steeds nieuwe dingen te ontdekken onder de deskundige leiding van Anneke”. Anneke vervolgt: “In het verhaal rond 1572 - de opstand, de strijd, het geloof - zijn zoveel verschillende gezichtspunten. Die wilde ik graag in het schilderijwerk naar voren laten komen. Dat pakten de deelnemers direct op. Ik zie ook dat er met veel respect naar elkaars werk gekeken werd. Bij de zes deelnemers zaten ervaren en onervaren schilders. Ik coachte en stuurde en zij maakten het werk."

Marieke nam ook deel aan de kunstworkshops: “Het vrije omgaan met materiaal, het spelen ermee, dat is verfrissend en uitdagend.” Joop sluit zich hierbij aan. “Anneke haalt het beste uit mijn kunde en creativiteit naar boven.” En dat is te zien aan de 6 schilderijen die tezamen een verrassend geheel vormen en het verhaal van de geboorte van Nederland uitbeelden. Anneke en de deelnemers zijn dan ook zeer tevreden met het resultaat. “Het maken van 6 werken tot een werk vol met verhalen was een uitdaging en een groot plezier.” Met een blije lach: "Het is erg goed geworden! Kom vooral kijken.”

Het volledige werk is te bewonderen in de Grote Kerk, tijdens de muzikale bijeenkomst De Hoop op 26 juni in de Grote Kerk in Edam. De Hoop slotbijeenkomst van de lokale activiteiten rond 1572 - de Geboorte van Nederland 26 juni, Van 15:00 uur - 17:00 uur, Grote Kerk Edam.

 Het resultaat van de kunstworkshops van het culturele seniorenproject Oude Meesters mag er zijn!