Op deze foto uit 1917 is te zien hoe de dijk wordt verbreed in de hoek van de Dorpsstraat.
Op deze foto uit 1917 is te zien hoe de dijk wordt verbreed in de hoek van de Dorpsstraat. (Foto: aangeleverd)

Rondleiding archeologisch onderzoek Warder vanaf parkeerplaats zwembad

Vervolg van voorpagina.

Verwachting

Wat is hier in de profielsleuf in het dorp Warder te verwachten? In de kern zal een lage middeleeuwse dijk aanwezig zijn die hier vermoedelijk in de 15de eeuw is aangelegd. De oudere dijk die verder naar buiten lag, in het huidige Markermeer, was niet meer stevig genoeg of brak zelfs door, waardoor een nieuwe dijk landinwaarts moest worden aangelegd. Vermoedelijk werd deze nieuwe dijk dwars over de bewoning van de dorpsstraat Warder gebouwd waardoor resten van huizen uit deze periode onder de dijk aanwezig kunnen zijn. 

In de eeuwen hierna werd de dijk meerdere keren opgehoogd, verbreed en verstevigd met houten palen en een riem van wier (zeegras) die de dijk moest beschermen tegen golfslag. Tijdens de diverse verbredingen kunnen huizen die dicht op de dijk stonden door de nieuw aangebrachte kleilagen zijn afgedekt. Naast deze overblijfselen kunnen ook nog de resten van de ‘Hogedyck’ sluis, die op meerdere 17de-eeuwse kaarten zichtbaar is, binnen ons onderzoekgebied aanwezig zijn.

Aanmelden rondleiding

De rondleiding duurt een uur en start vanaf de parkeerplaats van Zwembad Warder op de volgende tijden: 08.30u, 9.30u, 10.30u, 11.30u en 12.30u. Voor een rondleiding onder begeleiding van een archeoloog kan je je aanmelden via een mail naar contact@markermeerdijken.nl onder vermelding "aanmelding bijeenkomst archeologisch onderzoek 18 juni 2022” met uw naam, adres, het aantal personen en uw voorkeurstijd. Je ontvangt zo snel mogelijk bericht. Let op: kom lopend of met de fiets, want er is geen parkeergelegenheid langs de dijk.