Ondanks herstel toch onzekerheid

REGIO - Regionale arbeidsmarktprognose UWV: ondanks herstel werkgelegenheid toch nieuwe onzekerheid op de arbeidsmarkt. Het UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord in 2022 verder herstelt na de coronacrisis. Vooral in de uitzendbranche en de horeca ontstaat werkgelegenheid. 

De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, inflatie en dalende koopkracht zorgen echter voor toenemende onzekerheid. Hierdoor neemt naar verwachting de banengroei in 2023 af. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2022-2023. “De vraag naar personeel is groter dan ooit tevoren, toch betekent dit niet alleen positieve vooruitzichten”, zegt Erik Stam, arbeidsmarktadviseur bij UWV. “De grote vraag naar personeel zorgt ervoor dat veel werkgevers moeite hebben om hun vacatures in te vullen. Dat kan op de langere termijn een negatieve invloed hebben op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.”

Prognoses over de arbeidsmarkt zijn altijd onderhevig aan economische ontwikkelingen en onzekerheden. De UWV-arbeidsmarktprognose 2022-2023 laat nog wel een positief beeld zien voor de arbeidsmarkt, maar de oorlog in Oekraïne werpt een schaduw over de prognose waardoor deze extra onzeker is. UWV verwacht dat landelijk het aantal vacatures in 2022 nog toeneemt. In 2023 zorgt de afname van de economische groei naar verwachting voor minder vacatures. De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is veelal een structureel probleem en zal de komende jaren nog blijven bestaan.