De sfeer van vroeger 'proeven'? Kom naar de museumboerderij.
De sfeer van vroeger 'proeven'? Kom naar de museumboerderij. (Foto: aangeleverd)

'Geschiedenis herleeft in de boerderij'

OPMEER - Iedereen is weer van harte welkom in Museumboerderij West-Frisia, aan de Koningspade 31 in Hoogwoud. Beheerder Esther de Best laat weten: "Het museumseizoen begint voor ons op zondag 12 juni. De geschiedenis herleeft zodra u de boerderij uit 1857 binnenstapt. Het lijkt alsof de bewoner even weg is en zo weer thuis kan komen. Het bijzondere van het museum is dat het is ontstaan door de gedrevenheid van Adriaan Donker. Hij bracht een omvangrijke collectie bij elkaar van waardevolle zaken met zowel prehistorische voorwerpen als meubilair, textiel en serviesgoed."

Museumboerderij West-Frisia weer open voor bezoekers.

Leden van de Vereniging Behoud Westfries Kostuum zijn 12 juni aanwezig in de museumboerderij. "Zij laten u graag hun mooie Westfriese kleding zien en vertellen daar enthousiast over. Ook laten zij het handwerken, hoe dat vroeger in zijn werk ging, zien. Dat doen zij ook op 17 juli, 7 augustus, 21 augustus en 4 september. Op en rond de boerderij is voor kinderen ook genoeg te zien en te beleven. Er lopen dieren rond, er is meer dan voldoende ruimte om heerlijk te spelen en zij kunnen meedoen aan leuke buitenspellen."

Activiteiten

In het Vierkant van de boerderij houdt Ted van den Berg uit Spanbroek een expositie van Zentangle, een bijzondere en mooie manier van tekenen. Maar de museumboerderij organiseert tal van speciale activiteiten in en rond het museum.

Vier kunstenaars laten hun kunst zien op zaterdag 17 en 18 juni tijdens de Kunstroute Opmeer.

De textieldag wordt zondag 3 juli gehouden. Dan worden verschillende vaardigheden met textiel gedemonstreerd en is die dag allerhande textiel te koop.

Voor een leerzaam bezoek komen bezoekers zondag 31 juli naar 'Doen als Toen'. Met eten dat men vroeger at, de was zoals dat toen gedaan werd en een kledingshow met Westfriese kleding van rond 1900.

Het inmiddels beroemde Adriaans Paradijs festival wordt zondag 14 augustus gehouden. Een gezellig cultureel festival met muziek en lekker eten.

Het seizoen wordt afgesloten op zondag 11 september met de Ambachtendag. Verschillende ambachtslieden laten dan hun vaardigheden zien.

De Kapberg

Op het erf staat ‘de Kapberg’, een horecaruimte in huiselijke stijl. Bezoekers genieten hier tijdens de openingstijden van allerhande lekkers. Bezoekers kunnen daar jam, honing en andere bijzondere producten kopen die in de buurt gemaakt worden. De Kapberg is te huur voor vergaderingen,workshops, feestjes of andere bijeenkomsten, inclusief alle faciliteiten (beamer, keuken, toilet).

Picknicken

Voor belangstellenden biedt de museumboerderij deze zomer een gevulde picknickmand aan met streekproducten. Wie een mand reserveert, krijgt ook gratis toegang voor een bezoek aan het museum. 

De Kapberg huren of een picknickmand reserveren? Bel naar 0226-351431 of stuur een e-mail naar info@museumboerderijwestfrisia.

Bezoek aan het museum

Het museum is van zondag 12 juni tot en met zondag 11 september op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open van 13.00 tot 16.30 uur. Bezoek de prachtige boerderij van Adriaan Donker, een volwassene betaalt 4 euro en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Groepen kunnen het hele jaar door komen na telefonische afspraak 0226-351431 of info@museumboerderijwestfrisia.

Rolstoeltoegankelijk

Voor mensen met een beperking is een bezoekje aan West-Frisia zeer goed te doen. De boerderij is zoveel mogelijk rolstoelvriendelijk gemaakt en in de Kapberg is een invalidentoilet gemaakt.

"Iedereen is weer welkom. Kom gezellig bij ons binnen, wij gaan weer beginnen."


Meer informatie is te vinden via www.museumboerderijwestfrisia.nl.

Afbeelding
Afbeelding