Hout stoken is gezellig. Maar rook kan overlast veroorzaken.
Hout stoken is gezellig. Maar rook kan overlast veroorzaken. (Foto: Pixabay)

Hoe kan ik overlast beperken?

REGIO - Rook van open haarden, kachels, vuurkorven en barbecues kan overlast veroorzaken voor buren. U kunt dit beperken. Bijvoorbeeld door alleen droog, onbehandeld hout te stoken. Helemaal geen hout stoken is het beste voor een gezonde leefomgeving. Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel, open haard, vuurkorf of barbecue aansteken? Kijk op www.milieucentraal.nl hoe u de uitstoot van schadelijke stoffen kunt beperken. 

Bij windstil of mistig weer blijft de rook langer hangen en kan er luchtvervuiling, rook- en geuroverlast ontstaan. Praat eens met uw buren om te horen of zij hinder hebben van de rook. Beperk de overlast door bijvoorbeeld bij een bepaalde windrichting het vuur uit te laten. Of door alleen op bepaalde tijden te stoken.

Stook niet bij een stookalert van het RIVM. Met een stookalert roept het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mensen op om geen hout te stoken bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit. Per e-mail een stookalert ontvangen? Aanmelden kan via www.rivm.nl/stookalert.