Inbraak

De dagen dat er ingebroken wordt tijdens de komende feestdagen is aanmerkelijk groot. Hoewel de meeste inbraken geschieden door gelegenheidsinbrekers. Maar het zal u maar gebeuren? En wat kan je eraan doen? Een paar camera’s ophangen schrikt de meeste kruimeldieven wel af. De beroepsinbrekers zijn een heel ander geval. Maar als er niets is te zien vanuit de openbare weg, is een camera al een veilige voorzorgmaatregel! Dus de gordijnen dicht als het donker wordt. En dat is ook goed voor besparing van de energie.

Veelal weet de jatter dat er iets te halen valt. Dit komt door de presentatie van het huis. De bewoner moet aan de achterdeur, voordeur en alle kamers, zowel beneden als boven, aandacht schenken, bijvoorbeeld door het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk. En overal een goede camera, zodat de inbreker zijn slag niet kan slaan. En een hond is ook een goed afschrikmiddel. De inbreker weet niet of de hond wel of niet bijt. Waarschijnlijk neemt hij het risico niet.

Vreemd genoeg vinden de meeste inbraken plaats in de goedkopere wijken. Als de inbreker wordt gepakt, geeft dat wel een zwaardere straf. Doorgaans een werkstraf, maar ik vind dat dit weer terug moet naar vroeger: aan de schandpaal nagelen en op water en brood. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen.

Men mag geen inbrekerswerktuigen transporteren. In de plaatselijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 244 is dit vastgelegd, maar dat zal de inbreker verder een zorg zijn.

Ook niet mis is dat het dievengilde de deur kan openen via de brievenbus, dus doe de nachtgrendel erop. Maak het ze moeilijk. En ook geen sleutel verbergen onder de mat of bloempot. Let wat op elkaar. Wees opmerkzaam als je realiseert dat een buur voor korte of langere tijd pleite is.

Reacties naar peter.koomen300@gmail.com