Laura Dekker is aanwezig tijdens de Waterweken in Medemblik.
Laura Dekker is aanwezig tijdens de Waterweken in Medemblik. (Foto: RG-Fotografie)

'Niet teveel luisteren naar naysayers'

MEDEMBLIK - Wie bedenkt er op jonge leeftijd om in haar eentje de wereld rond te varen? Laura Dekker is zo'n meisje en voegde woord bij daad. Ze is de jongste zeiler die solo rond de wereld zeilde. Op 14 jarige leeftijd duwde ze in 2009 haar 12 meter lange Guppy van de kant en voltooide haar reis op 16 jarige leeftijd in het Caribisch gebied. Een droom die voor Laura al op jonge leeftijd uitkwam.

Ontmoet Laura Dekker tijdens Waterweken Medemblik

De Waterweken worden van 12 tot en met 14 augustus gehouden in de Oosterhaven van Medemblik. Laura (26) ligt met haar boot Guppy al enige weken in de havenstad. "Mijn partner en botenbouwer Sander Vogelenzang komt uit Twisk, dus Medemblik is lekker dichtbij familie", licht Laura toe. "Ik run samen met hem de Laura Dekker World Sailing Foundation. We varen met kinderen en tieners op ons 'ship'. Voor jongere kinderen van 8 tot en met 12 jaar organiseren we korte trips van tien dagen langs de Waddeneilanden. Voor tieners van 12 tot en met 16 jaar verzorgen we een reis van zes maanden naar het Caribisch gebied en terug. Deze reizen hebben ook een educatieve insteek. Het is niet alleen genieten, maar deelnemers bouwen meer zelfrespect op, krijgen meer respect voor anderen en het besef dat iedereen anders is. En belangrijker nog, dat het oké is. Van belang is ook de teamspirit, goede arbeidsethos, probleemoplossend handelen, verantwoordelijkheid nemen en doelen bereiken. Tussen de reizen door moet Guppy goed worden onderhouden en dat doen we in Medemblik. We hebben nu de oude houten boegspriet vervangen voor een nieuwe epoxy boegspriet."

Praatje maken

Bezoekers van de Waterweken kunnen Guppy bezichtigen en met Sander en Laura een praatje maken en van gedachten wisselen. Het stel heeft nog verschillende plannen op de plank liggen. "We willen de komende jaren met onze foundation verder varen en hebben verschillende reizen en landen in gedachten: Noorwegen, Zweden, weer de Pacific in, etc. O, en ik wil heel graag nog eens naar Antarctica zeilen. Doelen waar we voor willen gaan in de nabije toekomst."

Liefde voor de oceaan

Laura is geboren in 1995 in Whangarei, Nieuw-Zeeland, tijdens een zeven jaar durende rondvaart van haar ouders. "Mijn liefde voor de oceaan was onmiddellijk en groeide alleen maar. Omdat ik meer op het water heb gewoond dan in een huis, voelt de oceaan als mijn thuis. Mijn interesse in boten en het bouwen daarvan heb ik van mijn vader meegekregen." De zeilster heeft vanaf haar geboorte de Nederlandse, Duitse en Nieuw-Zeelandse nationaliteit en spreekt daarom vloeiend Nederlands, Duits en Engels. Wat handig is op haar reizen met kinderen en tieners uit diverse landen.

Atlantic Trip

Voor veel Nederlanders is het vakantietijd. "Helaas geen vakantie voor ons", zegt Laura, "maar we gaan binnenkort tien dagen met jonge kids langs de wadden varen. Daarna zijn we nog een tijdje in Medemblik om voor te bereiden voor de Atlantic Trip. Wie daar meer over wil weten, kan kijken op https://lauradekkerworldsailingfoundation.com/ 

Leren om je eigen pad te volgen

Laura is een motiverende spreker, auteur, wereldreiziger, professionele jachtschipper en jaagt nog steeds haar dromen na. Een ervan is bewustwording creëren bij de jeugd door middel van reizen en lezingen geven. "Op de oceaan heb ik geleerd om te stoppen met vechten tegen alles: het leven is niet altijd eerlijk en de golven en de wind doen ook niet altijd wat ik wil. Zo leerde ik er het beste van te maken en de situatie te accepteren zoals die is, gelukkig te zijn met wat ik op dit moment heb en mijn omgeving te respecteren en waarderen. Die waardevolle lessen wil ik graag jongeren meegeven. De komende generatie laten zien wat deze wereld te bieden heeft en hoe zij daar een sterk onderdeel van zijn. Het is zo leuk om les te geven, hen te zien groeien. Leren om hun eigen pad en dromen te volgen en niet teveel te luisteren naar naysayers. Niet bang te zijn als er een keer iets niet lukt en om niet op te geven als er wat tegen zit."

De Waterweken vinden dit weekend plaats van 12 tot en met 14 augustus in de Oosterhaven van Medemblik. Meer informatie over het gehele programma lees je op pagina 3.