'Rijk' worden door buitenspelen

Het is jammer, maar we weten al lang dat veel kinderen te weinig buitenspelen.

Ouders kijken vaak te veel naar de risico’s. Daarom bedenken we allerlei veiligheidsmaatregelen, of nog erger, worden kinderen binnen gehouden, “lekker gezellig op de bank met hun tablet”.

Bewegingstekort groter risico dan veiligheidsrisico

Het is echter belangrijk te beseffen dat een bewegingstekort een veel groter risico vormt voor kinderen dan het veiligheidsrisico.

Steeds meer kinderen bewegen moeilijk of slecht. Simpelweg, omdat ze het niet geleerd hebben. Rennen, klauteren en klimmen, lekker buiten 'rotzooien' is er vaak niet meer bij, terwijl het blijkt dat kinderen die veel in ‘gevaarlijke’ speelgebieden spelen, beter bewegen en beter risico’s inschatten dan hun leeftijdsgenoten. Nog afgezien van het feit dat deze kinderen vaak te zwaar zijn.

Wat is gevaarlijk?

Hardlopen over de keien langs het water op de Vooroever is 'hartstikke' gevaarlijk en als je in een boom klimt kun je eruit vallen. Tja, maar er is een positief verband aangetoond tussen het nemen van risico’s en goed in je vel zitten. Risico’s nemen is een deel van het leven. Bulten, kneuzingen, struikelen en vallen zijn onderdeel van het leerproces. Door vallen en opstaan word je wijs, toch?


Ik heb al eens eerder geschreven dat er meer natuurspeeltuinen moeten komen, maar als die niet in de buurt zijn is  bijvoorbeeld 'slootje springen' of een hut bouwen een prima alternatief. Kinderen zijn heel creatief om met weinig middelen toch lekker te spelen. 

Goed dat u als ouder op een afstand toekijkt, maar laat ze alsjeblieft nat en smerig worden. Natuurlijk wel met respect voor de natuur. Maak ze bewust van hun omgeving. Vertel wat jij ziet, hoort en voelt. Leer ze dat ook te ervaren. U en uw kinderen worden er zoveel rijker door!


Reacties naar siem.zeilemaker@me.com